EMILO PAVLOVIĆ: Ljubi ruku kad god ti se ukaže prilika

Od ustava i sekularizma danas je važnije Kosovo

16. maja 2019

Juče je na stranicama lista Danas objavljena fotografija na kojoj Aleksandar Vučić ljubi ruku patrijarhu Irineju.

Čitalac bi rekao – Ništa novo. Srbijanski političari i državni funkcioneri sline ruke popovima kad god im se za to ukaže prilika. Ta se ljubeća praksa toliko odomaćila da u njoj više niko i ne vidi ništa neprihvatljivo. A trebalo bi.

Po ustavu sudeći, Srbija je svetovna država, a u njoj su država i crkva odvojene. Na toj bi odvojenosti morao da insistira patrijarh, kada već političarima tako nešto ne pada na pameti. Ne treba, međutim, ni od šefa srpske crkve očekivati previše. On, jednostavno, voli da bude okružen moćnicima, pa ih zato i poziva na crkvene sesije. A rado se i odaziva njihovim pozivima.

Uostalom, ako već političarima nije stalo do ustava, zašto bi do ustava stalo patrijarhu?

Razuman čovek bi na to pitanje odgovorio: Pa, zato što je sekularizam crkveni izum i zato što je sekularizam izumljen da crkvu čuva od uplitanja svetovne vlasti.

Bit će, međutim, da ni jednoj, a ni drugoj strani, nije stalo ni do ustava, ni do sekularizma. Od ustava i sekularizma danas je važnije Kosovo. A Kosovo je, opet, toliko važno da se zbog njega brišu granice između države i crkve, vere i politike.

To brisanje granica i jest ono što je u Srbiji danas toliko odvratno, odvratnije čak i od trenutka, zabeleženog okom kamere, u kome se svetovna vlast podređuje crkvenoj.

(Autonomija; foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga