- Autonomija - https://www.autonomija.info -

EMILO PAVLOVIĆ: Kako se zove država u kojoj živimo?

Treba obratiti pažnju na jedan mali detalj Vučićeve posete Vatikanu. Naime, nakon razgovora sa vatikanskim monarhom, Vučić je izjavio da bi voleo kada bi papa Franja došao u Srbiju, ali je odmah i dodao da je za tako nešto potrebna saglasnost SPC.

Ovo je, priznajem sa malim preterivanjem, iznenađujuća izjava. Iznenađujuća samo pod uslovom da su u Srbiji država i crkva odvojene.

Pretpostavimo, na trenutak, da je Srbija sekularna država. Da li će neko, a to može biti bilo ko – Putin, Makron, Tramp ili Franjo – posetiti Srbiju, o tome odluku može da donese samo svetovna vlast. Dakle, ako vatikanski apsolutist želi da poseti Srbiju, onda odluku o toj poseti ne donosi nekakav pravoslavni prezidijum, nego vlada. A vladi, da bi tu odluku donela, nikakva saglasnost SPC nije potrebna. Pod uslovom, kažem, da između svetovne i crkvene vlasti postoji onaj visok Džefersonov zid.

Zamislimo, na trenutak, da Franjo ne želi da gostuje u Srbiji kao šef mikro države, nego kao verski poglavar i naslednik svetog Petra. Ni u tom slučaju SPC ne bi mogla svojom saglasnošću uslovljavati njegovu posetu. Jednostavno, katolički vernici u Srbiji imaju sva prava da se u zemlji u kojoj žive sretnu sa prvim funkcionerom svoje vere. Imaju pravo da ga pozovu i neposredno saobraćaju sa njim na mestu za koje procene da je za tu svrhu prigodno. Ako bi, pak, neko pokušao da ih u tome smeta, država bi tada morala da interveniše i katoličkim vernicima omogući da na miran način uživaju svoja prava.

Ali šta, ako mi ne živimo u Srbiji, nego u Srbistanu? Šta, ako ne živimo u svetovnoj evropskoj državi, nego u pravoslavnoj provincijalnoj zabiti, u kojoj su odluke svetovnih vlasti podložne crkvenom odobrenju?

Važnost Vučićeve posete Vatikanu i jest u tome što nam je dala odgovor na pitanje kako se zove država u kojoj živimo. Pored toga, ta nam je poseta i jasno dala do znanja da nezavisan i autonoman političar, imun na svaku vrstu uslovljavanja i pritisaka, kako Aleksandar Vučić voli sebe da predstavlja – ne postoji.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!