EMILO PAVLOVIĆ: Kako se zove država u kojoj živimo?

Vučićeva poseta Vatikanu otkrila da živimo u pravoslavnoj provincijalnoj zabiti

14. sep 2019

Treba obratiti pažnju na jedan mali detalj Vučićeve posete Vatikanu. Naime, nakon razgovora sa vatikanskim monarhom, Vučić je izjavio da bi voleo kada bi papa Franja došao u Srbiju, ali je odmah i dodao da je za tako nešto potrebna saglasnost SPC.

Ovo je, priznajem sa malim preterivanjem, iznenađujuća izjava. Iznenađujuća samo pod uslovom da su u Srbiji država i crkva odvojene.

Pretpostavimo, na trenutak, da je Srbija sekularna država. Da li će neko, a to može biti bilo ko – Putin, Makron, Tramp ili Franjo – posetiti Srbiju, o tome odluku može da donese samo svetovna vlast. Dakle, ako vatikanski apsolutist želi da poseti Srbiju, onda odluku o toj poseti ne donosi nekakav pravoslavni prezidijum, nego vlada. A vladi, da bi tu odluku donela, nikakva saglasnost SPC nije potrebna. Pod uslovom, kažem, da između svetovne i crkvene vlasti postoji onaj visok Džefersonov zid.

Zamislimo, na trenutak, da Franjo ne želi da gostuje u Srbiji kao šef mikro države, nego kao verski poglavar i naslednik svetog Petra. Ni u tom slučaju SPC ne bi mogla svojom saglasnošću uslovljavati njegovu posetu. Jednostavno, katolički vernici u Srbiji imaju sva prava da se u zemlji u kojoj žive sretnu sa prvim funkcionerom svoje vere. Imaju pravo da ga pozovu i neposredno saobraćaju sa njim na mestu za koje procene da je za tu svrhu prigodno. Ako bi, pak, neko pokušao da ih u tome smeta, država bi tada morala da interveniše i katoličkim vernicima omogući da na miran način uživaju svoja prava.

Ali šta, ako mi ne živimo u Srbiji, nego u Srbistanu? Šta, ako ne živimo u svetovnoj evropskoj državi, nego u pravoslavnoj provincijalnoj zabiti, u kojoj su odluke svetovnih vlasti podložne crkvenom odobrenju?

Važnost Vučićeve posete Vatikanu i jest u tome što nam je dala odgovor na pitanje kako se zove država u kojoj živimo. Pored toga, ta nam je poseta i jasno dala do znanja da nezavisan i autonoman političar, imun na svaku vrstu uslovljavanja i pritisaka, kako Aleksandar Vučić voli sebe da predstavlja – ne postoji.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga