EMILO PAVLOVIĆ: Izvršna vlast kao Vučićev room service

"Lojalnost stranačkom šefu jača od ličnog integriteta"

06. apr 2020

Vlada Srbije je, prvo, donela uredbu kojom je centralizovano davanje informacija o korona virusu, a zatim je tu istu uredbu povukla.

Uredba nije povučena zato što srbijanska vlada konstantno preispituje svoje odluke, pa je spremna da, kao konzekvencu tog preispitivanja, poništi one loše. Ne, uredba je povučena na intervenciju Aleksandra Vučića. Predsednica vlade, međutim, i dalje veruje da je ideja uredbe bila dobra i da će njeno povlačenje vladi nametnuti dodatne troškove, jer će vlada sada morati mnogo više vremena da troši na borbu sa lažnim vestima i neproverenim informacijama.

Pa, dobro, ako je vlada imala valjane argumente zašto je, onda, povukla uredbu? Zašto je nije branila? Zašto se predsednica vlade nije suprotstavila Vučiću i ljubazno odbila njegovu molbu?

Pitanja su, naravno, retorička. Brnabić je disciplinovani član stranke čiji je Vučić šef, a lojalnost stranačkom šefu je, kako vidimo, jača od ličnog integriteta. Pored toga, mi smo, kako reče predsednica vlade, u ratnom stanju, pa borbu protiv nevidljivog neprijatelja ne treba slabiti unutarstanačkim trevenjima.

Da stvar bude još gora, predsednica vlade učinila je i nešto doista glupo – počela je da se maže blatom i priča kako je pomenuta odluka njena glupost i krivica. Krivica bi, valjda, bila u tome što je inicirala odluku za čije je donošenje imala, kako još uvek veruje, valjane razloge, a glupost što za njeno donošenje – kao da je to moglo bez njega – nije obezbedila Vučićevu eksplicitnu podršku. Tom porukom Brnabić samo potvrđuje ono što građani mniju – da u vladi nema autonomne osobe, da se u njoj integritet slabo ceni i da politiku ne vodi vlada, nego predsednik Republike, kome izvršna vlast služi kao room service.

Brnabić veruje da su se centralizacijom mogla ostvariti dva cilja – prvi je snabdevanje građana tačnim i pravovremenim informacijama, drugi je sprečavanje širenja lažnih vesti. Teško da je to moguće. Centralizacija podrazumeva strogu selekciju, što znači da bi se građanima pružale samo one informacije koje ne bi dovodile u pitanje sve što je država sa Vučićem na čelu mukotrpno radila do sada. A to bi – pošto bi informacije bile dozirane, a glad za njima konstantno rasla – dovelo do eksplozije lažnih vesti.

Zato mi se čini da razloge za povlačenja uredbe treba tržiti u nečemu drugom. Recimo, u sužavanju prostora za Vučićevo iritirajuće eksponiranje. Naime, uredbom je bilo predviđeno da informacije o korona virusu mogu davati samo dve osobe, a nijedna od njih ne bi bila Aleksandar Vučić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga