- Autonomija - https://www.autonomija.info -

EMILO PAVLOVIĆ: Golo ništa

Treba obratiti pažnju na ono što govore političari.

Uzmimo, na primer, izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara. On je, koliko juče, rekao dve interesantne stvari.

Prva: kakve god da se mere donesu, kaže on, moramo držati distancu od dva metra, nositi maske i rukavice. Naglasak je na distanci, maskama i rukavicama, a ne na merama. Mere, kakve god da su, promenljive su i manje važne. Rukavice i maske su konstanta. Distanca, takođe.

Nije jasno čemu maske i rukavice, ako je fizička, a ne socijalna distanca – kako se to ovde često ističe – ključna stvar i glavna preventivna mera? Maska vas neće zaštiti od korone, a ako niste zaraženi, zašto biste nosili masku i rukavice? Možda je vaš sagovornik zaražen? Ali vi to ne možete znati? Ukoliko sumnjate, stavite masku i šlem, navucite rukavice, skafander i šta god hoćete. Sve dok je to stvar vašeg izbora, to je u redu. Ali, prisiljavati ljude da nose rukavice i maske, to je već urušavanje građanskih prava i sloboda.

Ministar Lončar, dakle, može da preporuči da se nose maske i drži distanca, ali na građanima je da izaberu hoće li njegove preporuke usvojiti ili ignorisati. Stvari, na žalost idu u pravcu urušavanja sloboda, jer vam već sada ne dopuštaju da, bez maski i rukavica, na primer, uđete na zelenu pijacu. Danas ne možete ući na pijacu, sutra nećete smeti izaći na ulicu. Pretvoreni u golo ništa, ostaćete samo vi i paternalistički nastrojena vlast.

Druga stvar. Ministar kaže i ovo: kakve god da su mere, ne treba da gledamo na njih, već šta možemo da uradimo da bi bio bolji rezultat. A rezultat je već sada vidljiv – skok popularnosti srbijanskog autokratora. U štampi čitamo i da 92 odsto građana podržava mere koje je država preduzela u borbi protiv korone.

Ne kažem da građani ne treba da podržavaju mere države, treba, ali samo one mere koje su na valjani način donete, koje su dobro obrazložene i koje su primerene cilju zbog kojeg su donešene. Ako 92 posto građana podržava sve državne mere, pa i potpuno nepotrebno uvođenje vanrednog stanja, onda autokratija u Srbiji uživa plebiscitarnu podršku i svako dobronameran bi tada morao da se zapita gde živi – da li u Srbiji ili u Severnoj Koreji.

Ministar Lončar, dakle, greši kada kaže da ne treba da gledamo na mere, već treba samo da ih se pridržavamo. Građani – ukoliko im je stalo do tog statusa – itekako moraju i da gledaju, i da prosuđuju, sve mere koje država donosi. Zašto? Zato što se te mere tiču njihovih prava i sloboda. Preporučivati im nešto drugo, znači samo jedno – odbacivati građanska prava i slobode, kao nešto suvišno, bezvredno i nepotrebno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!