EMILO PAVLOVIĆ: Golo ništa

Danas ne možete na pijacu, sutra nećete smeti na ulicu

23. apr 2020

Treba obratiti pažnju na ono što govore političari.

Uzmimo, na primer, izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara. On je, koliko juče, rekao dve interesantne stvari.

Prva: kakve god da se mere donesu, kaže on, moramo držati distancu od dva metra, nositi maske i rukavice. Naglasak je na distanci, maskama i rukavicama, a ne na merama. Mere, kakve god da su, promenljive su i manje važne. Rukavice i maske su konstanta. Distanca, takođe.

Nije jasno čemu maske i rukavice, ako je fizička, a ne socijalna distanca – kako se to ovde često ističe – ključna stvar i glavna preventivna mera? Maska vas neće zaštiti od korone, a ako niste zaraženi, zašto biste nosili masku i rukavice? Možda je vaš sagovornik zaražen? Ali vi to ne možete znati? Ukoliko sumnjate, stavite masku i šlem, navucite rukavice, skafander i šta god hoćete. Sve dok je to stvar vašeg izbora, to je u redu. Ali, prisiljavati ljude da nose rukavice i maske, to je već urušavanje građanskih prava i sloboda.

Ministar Lončar, dakle, može da preporuči da se nose maske i drži distanca, ali na građanima je da izaberu hoće li njegove preporuke usvojiti ili ignorisati. Stvari, na žalost idu u pravcu urušavanja sloboda, jer vam već sada ne dopuštaju da, bez maski i rukavica, na primer, uđete na zelenu pijacu. Danas ne možete ući na pijacu, sutra nećete smeti izaći na ulicu. Pretvoreni u golo ništa, ostaćete samo vi i paternalistički nastrojena vlast.

Druga stvar. Ministar kaže i ovo: kakve god da su mere, ne treba da gledamo na njih, već šta možemo da uradimo da bi bio bolji rezultat. A rezultat je već sada vidljiv – skok popularnosti srbijanskog autokratora. U štampi čitamo i da 92 odsto građana podržava mere koje je država preduzela u borbi protiv korone.

Ne kažem da građani ne treba da podržavaju mere države, treba, ali samo one mere koje su na valjani način donete, koje su dobro obrazložene i koje su primerene cilju zbog kojeg su donešene. Ako 92 posto građana podržava sve državne mere, pa i potpuno nepotrebno uvođenje vanrednog stanja, onda autokratija u Srbiji uživa plebiscitarnu podršku i svako dobronameran bi tada morao da se zapita gde živi – da li u Srbiji ili u Severnoj Koreji.

Ministar Lončar, dakle, greši kada kaže da ne treba da gledamo na mere, već treba samo da ih se pridržavamo. Građani – ukoliko im je stalo do tog statusa – itekako moraju i da gledaju, i da prosuđuju, sve mere koje država donosi. Zašto? Zato što se te mere tiču njihovih prava i sloboda. Preporučivati im nešto drugo, znači samo jedno – odbacivati građanska prava i slobode, kao nešto suvišno, bezvredno i nepotrebno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga