EMILO PAVLOVIĆ: Baba koja prodaje pokvarena jaja

O Hegelu, Zorani Mihajlović i Šešelju

30. jula 2019

Ne znam kako vama, ali meni Zorana Mihajlović liči na babu iz Hegelove pripovesti o pokvarenim jajima.

Znate kako ide ta pripovest? Baba na pijaci prodaje jaja, a jedan joj kupac kaže kako su njena jaja pokvarena. Baba odlepi: Šta? Moja da su jaja pokvarena? I ti se usuđuješ da mi to kažes? Ti, čijeg su oca izjedale vaške? Čija je mati išla sa francuskim oficirima. Ti, čije su čarape pune rupa…

Slično spika i ministarka građevine. Prigovorite joj pukotine na putu, a ona krene da drobi o obnavljanju pruga, o spajanju severa i juga, o izgradnji novih auto-puteva, o broju automobila i sl. Kao i baba iz Hegelove pripovesti, i ministarka priča o svemu samo ne o onome što je na stvari – pukotinama na auto-putu i odgovornosti za loše obavljen posao.

Babom iz pripovesti o pokvarenim jajima Hegel želi da, na ilustrativan način, odgovori na pitanje ko misli apstraktno. Apstraktno, dakle, misli neuk i neobrazovan svet. Zorana Mihajlović nije neobrazovana – ona poseduje akademsko obrazovanje i titulu doktora nauka. No, obrazovanje i titule nisu garancija da će se na konkretno pitanje dobiti i konkretan odgovor.

Tako novinarka Blica primećuje da se javni govor brutalizuje, čemu svoj doprinos daju i vlast, i opozicija, i na pitanje šta je lek od gospođe ministarke dobija odgovor da se ona uvek trudi da nikoga ne uvredi, ali da ne može, a da ne primeti ostrašćenost kod političkih protivnika.

Samo kod političkih protivnika? A šta je sa doprinosom vlasti brutalizaciji javnog govora? O tome ministarka ne kaže ni reč. Ne kaže, zato što to ne želi, a ne zato što taj doprinos ne postoji. Uspostavljen retorički obrazac da se o vlasti govori afirmativno, a o opoziciji isključivo i samo negativno, Zorana Mihajlović ne želi da izneveri.

Njenoj pažnji svojom prostačkom retorikom preporučio se i politički tvorac njenog partijskog šefa. Da se ja pitam, kaže nam predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Šešelj nikada ne bi ni bio u skupštini. Ali, pošto se pitaju građani, dakle i savremeni moralni ekvivalenti babe iz Hegelove pripovesti, eto Šešelja da u parlamentu vređa žene.

Interesantno je da od nekoliko razloga zbog kojih bi Šešelja trebalo odstraniti iz skupštine, Mihajlovićka navodi baš onaj naslabiji. Uvredljiv i mizogin govor je naprijatan i nedostojan pristojnih ljudi, ali nije dovoljan da se Šešelju zatvore vrata skupštine. Druge razloge, recimo poštovanje zakona, Mihajlovićka ne pominje, kako ne bi kompromitovala odanost skupštinske većine vladavini prava. Pored toga, skupština je i oficijelni rezime društva i nikome, pa ni ministarki, izgleda da ne smeta da se društvo rezimira u liku osuđenog ratnog zločinca.

Zorana Mihajlović podseća na babu iz Hegelove pripovesti (foto: Beta)

Kao ni ostali članovi stranačke oligarhije, ni Zorana Mihajlović nije želela da propusti priliku da (u intervjuu nedeljnom Blicu) kaže reč-dve o Vučićevoj nameri da se povuče sa mesta predsednika stranke. Ministarka se nada da stranka to Vučiću neće dozvoliti i da će on, na kraju, udovoljiti zahtevima stranačkih kolega.

Čitava ova farsa sa navodnim Vučićevim povlačenjem je smišljena zato da bi se onoj babi sa pijace, inače čvrstom osloncu naprednjačkog biračkog tela, srbijanski autokrator predstavio kao vođa koji, za razliku od drugih partijskih vođa – Đilasa, na primer – interese stranke uvek stavlja ispred svojih. Osim toga, vođi dobro dođe i da s vremena na vreme proveri lojalnost svojih saradnika i proceni na koga se u teškom poslu vladanja može osloniti.

No, dobro, to su stvari koje su nam više-manje svima poznate, kao što nam je sada, nadam se, poznat i identitet babe koja nam prodaje pokvarena jaja.

(Autonomija, foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga