EMCDDA: Upotreba droga na istorijskom nivou u Evropi

Upotreba droga je na istorijskom nivou u Evropi koja se suočava sa novim pretnjama pošto je sve više novih sintetičkih narkotika na tržištu, upozorio je danas u Lisabonu Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA).

28. maj 2013

Iako je konzumiranje kokaina i kanabisa u izvesnom padu kao i broj novih zavisnika od heroina, taj centar u godišnjem izveštaju ističe da je 85 miliona odraslih Evropljana probalo neku drogu tokom života.

Ukazuje se da su u jeku promene na tržištu narkotika koje je sve više dinamično.

Kanabis ostaje droga koja se najviše koristi u Evropi, sa „proširenim i relativno solidnim tržištem“. U gotovo svim evropskim zemljama uzgaja se kanabis, za lične potrebe ili na plantažama pod kontrolom mafije.

Centar upozorava da su se nedavno pojavili sintetički proizvodi koji podsećaju na kanabis, ali su mnogo jači i prisutni su u gotovo svim evropskim zemljama.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog činjenice da tri miliona Evropljana svakodnevno konzumira kanabis.

U Evropi su se samo tokom 2012. godine pojavile 73 nove sintetičke psihoaktivne supstance, dok ih je u 2011. bilo 49.

Iako opada broj korisnika heroina, centar upozorava na sve više zaraženih virusom HIV-a u Grčkoj i Rumuniji. Takođe se ukazuje i na „skrivenu epidemiju“ hepatitisa C koja se ne uzima dovoljno u obzir.

U izveštaju se navodi i da opada korišćenje kokaina, ali da to ne treba potceniti jer je u 2011. godini bilo 475 smrtnih slučajeva zbog kokaina.

Zbog predoziranja u 2011. godini umrlo je 6.500 ljudi što je nešto manje nego prethodne dve godine kada je smrtnih slučajeva bilo između 7.000 i 7.700, dodaje se u izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga