Elton Džon: U istočnoj Evropi diskriminišu LGBT osobe

"Dok ne izbijemo iz glave da su gejevi niža bića plašim se da ćemo i narednih 20 godina raspravljati o istim temama"

24. jul 2018

Britanski pevač Elton Džon je u Amsterdamu kritikovao vlade Rusije i istočne Evrope koje je optužio za „veliku diskriminaciju“ gej, lezbejskih, biseksualnih i transrodnih osoba i za blokiranje borbe protiv side.

„Da nema sektaštva i te mržnje, ova bolest bi mogla da bude iskorenjena mnogo ranije nego što možete da zamislite“, rekao je Elton Džon novinarima na konferenciji o sidi u Amsterdamu.

On je dodao da te zemlje sprovode politiku „velike diskriminacije protiv članova LGBT zajednice“.

On je kritikovao te vlade zbog pružanja ograničenog pristupa LGBT populaciji programima lečenja i terapeutskim probama.

Elton Džon je rekao da se to „naravno ne događa samo u istočnoj Evropi, već takođe i u Americi i Velikoj Britaniji, ali da se u istočnoj Evropi događa vrlo često“.

„Dok ne izbijemo iz glave da su gejevi niža bića plašim se da ćemo i narednih 20 godina raspravljati o istim temama“, rekao je on.

Sedamdsestjednogodišnji pevač ovo je rekao pošto je zajedno sa princom Harijem pokrenuo novo međunarodno finansiranje od 1,2 milijarde dolara čiji cilj je da se prekine začarani krug prenosa virusa HIV-a. Program obuhvata mladiće kod kojih je infekcija HIV virusom u porastu.

Elton Džon, čija fondacija ja sakupila 400 miliona dolara od pokretanja 1992. godine, pozvao je političare da imaju više humanitaran pristup i rekao da oni drže ključ iskorenjivanja side.

On je rekao da je to prva bolest koja bi mogla da bude iskorenjena za njegovog života i ocenio sadašnju situaciju kao „vrlo frustrirajuću“.

U svetu trenutno 37 miliona ljudi živi s HIV-om, a 1,8 miliona novozaraženih se zabeleži svake godine.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga