Elite za normalizaciju odnosa samo radi ostanka na vlasti

"Svi smo po malo odgovorni, zato što nema opšteg građanskog revolta protiv neodgovornih političara"

31. maja 2018

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine služi političkim elitama da se održe na vlast, a ne istinskom poboljšanju života i saradnje građana, ocenili su učesnici debate „Kosovo – Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima“ na drugom danu festivala „Mirdita, dobar dan“.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kazao je da su rat na Kosovu i bombardovanje Srbije bili tragedija, a da je ono što se sada dešava farsa.

Na vlasti su iste poliitičke elite kao i u vreme rata, kojima se isplati da se bave normalizacijom odnosa i dijalogom kako bi ostali na vlasti“, kazao je Elek koji je rođen u Kosovskoj Mitrovici i koji je živeo na Kosovu do 2006. godine.

On je podsetio na istraživanje Centra koje je pokazalo da se dve trećine građana Srbije zalaže za nastavak Briselskog dijaloga, ali da se 84 odsto njih protivi priznanju nezavisnosti Kosova, čak i ako je to uslov za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, iz takve statistike nije teško zaključiti da će rezultat normalizacije biti „kompromis kojim obe strane neće biti zadovoljne“.

On je kazao da bi Sporazum o normalizaciji odnosa trebalo da sadrži odredbe koje omogućavaju bilateralne odnose i da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija.

On je ocenio i da su elite odavno normalizovale svoje odnose, a da građani „nisu ni približno tome“.

Kao primer je naveo da rukometašicama sa Kosova nije dozvoljeno da igraju, dok su u Briselu učesnici dijaloga igrali fudbalsku utakmicu.

Novinar redakcije „Kosovo2.0“ Heraldin Fazlin je istakao da je na delu „licemerje predstavnika obe vlasti, zbog čega se ne može doći do istinske normalizacije odnosa“.

„Na Kosovu i u Srbiji govore o finalnoj fazi pregovora, a ne znamo kako se došlo do finala“, kazao je on i dodao da se ne priča o realnim problemima poput nerešenog pitanja 1.670 nestalih.

On je kazao da „smo svi po malo odgovorni, zato što nema opšteg građanskog revolta koji bi digao glas protiv neodgovornih političara“.

Emel Ajdini iz organizacije Integra ukazao je da se mladi iz Beograda i Prištine ne poznaju dovoljno i da se boje da dođu na Kosovo i u centralnu Srbiju.

Prema njenim rečima, to je zbog propagande, ali i menjanja istorije kroz udžbenike.

„Festival ‘Mirdita, dobar dan’ je platforma koja je potrebna da bi se ljudi bolje razumeli i razmenjivali ideje jer nažalost institucije ne rade svoj posao“, kazala je ona.

Aktivistkinja za ljudska prava Jovana Prustina ocenila je da organizacije civilnog društva moraju bolje i intenzivnije da sarađuju, ali i da je neophodno suočavanje sa prošlošću.

Deo Birčaninove ulice, oko Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održavca Festival zatvoren je za saobraćaj, a i dalje su prisutne jake policijske snage koje strogo kontrolišu ko ulazi u obezbeđeni prostor.

Festival „Mirdita, dobar dan“, otvoren je juče u Beogradu i trajaće do 2. juna. Oko 100 pripadnika Srpske radikalne stranke pokušalo je sinoć da spreči održavanje Festivala, ali ih je kordon policije zaustavio.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga