Elezović: Stav crkve neće biti prihvaćen u Skupštini

Pitanje statuta Vojvodine, nakon što je SPC uputila pismo čelnicima države i tražila od poslanika da ne glasaju za…

08. feb 2009

Dušan Elezović (foto: Građanski list)Pitanje statuta Vojvodine, nakon što je SPC uputila pismo čelnicima države i tražila od poslanika da ne glasaju za predlog statuta, ponovo je u centru pažnje javnosti i političkih partija. Predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović, na koju je pismo Sinoda i adresirano, odlučila je da ga prosledi skupštinskim odborima koji će odlučiti o daljem postupanju.
U pismu koje je sveti arhijerejski Sinod SPC, povodom predloga statuta Vojvodine, poslao predsedniku, premijeru i predsednici Skupštine, Sinod poziva poslanike da uskrate podršku predlogu statuta Vojvodine. Predstavnici Vojvodine, pozivajući se ustav podsećaju da je crkva jasno odvojena od države.
“I Ustavom Republike Srbije i zakonima Republike Srbije jasno je definisano da je Srbija sekularna država i da su država i crkva potpuno odvojene. Stoga je nejasna namera SPC da na takav način izlazi iz tih svojih duhovnih okvira i da se bavi stvarima kojima prosto nijedna crkva, a ne SPC ne bi trebalo da se bavi. Ukoliko SPC želi da se bavi politikom, zna se na koji način se bavi politikom, neka kandiduje svoje članove”, poručuje Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.
“Ono u šta sam ja apsolutno uveren je to da poziv na neprihvatanje statuta Vojvodine koje je u tom obraćanju praktično upućeno iz SPC neće biti, siguran sam, prihvaćen u Skupštini iz prostog razloga što je poznato da su u Srbiji crkva i država odvojeni i da ne postoji mogućnost mešanja crkve, bez obzira da li je Srpska pravoslavna ili neka druga, u rad države i državnih organa“, očekuje Dušan Elezović, predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke.
Profesor bogoslovije Radovan Bigović međutim naglašava da crkva ima pravo, kao i svaki pojedinac da izrazi svoj stav, a da je status Vojvodine veoma bitno pitanje.
“Svi građani jedne države imaju pravo i slobodu da iskažu svoj stav i svoje mišljenje, posebno o tako važnim pitanjima kao što je jedan tako važan pravni akt i to se ne može nikome osporiti to pravo. Značilo bi da imate jedan sloj građana koji su diskriminisani”, smatra Bigović.
Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže da crkva, kao i svaki učesnik civilnog društva ima legitimno pravo da se izjasni o za državu i društvo bitnim pitanjima. On međutim kaže da u pismu Crkve postoje i problematični elementi.
“Problematična su dva elementa. Ultimativni ton u kom iznose svoj stav, bez dodatne argumentacije, i spisak adresa na koje Sinod SPC upućuje svoj stav, koji je malo stav bez priziva, što nije karakteristika društveno-civilnih organizacija”, smatra on.
“I drugi momenat koji je problematičan i rizičan i za samu SPC je to što se ta poruka upućuje, a da to može uneti elemente razdora. Radi se recimo o vernicima pravoslavne crkve u Vojvodini“, ocenjuje Stojiljković.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga