Elezović: Prvo statut Vojvodine pa ustavne promene

Predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović ne slaže se s ocenama koalicionih partnera i…

03. juna 2009

Dušan Elezović (foto: Građanski list)Predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović ne slaže se s ocenama koalicionih partnera i pokrajinskih funkcionera iz Saveza vojvođanskih Mađara da je usvajanje predloženog statuta APV dovedeno u pitanje. Podsetimo, to je nedavno procenio predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, dok je lider SVM-a Ištvana Pastora čak ocenio da je predsednik Srbije Boris Tadić, protivno važećem Ustavu, najavio odlaganje potvrde najvišeg pravnog akta Pokrajine do ustavnih promena. Po Elezovićevim rečima, sve stranke mogu imati svoj politički stav, bez obzira na to da li su politički protivnici ili koalicioni partneri DS-a.
– Vreme će pokazati ko je od nas bio u pravu – prokomentarisao je za „Dnevnik” šef vojvođanskih demokrata.
On, inače, tvrdi da predsednik Srbije nije uslovio usvajanje novog statuta APV procesom regionalizacije i ustavnim promenama, već da je najavio da će proces regionalizacije biti prioritet u budućem delovanju DS-a i Republičke vlade, „da bi se obezbedio ravnomeran razvoj Srbije i evropski sistem funkcionisanja administracije“.
– Nijednom rečenicom predsednik Tadić nije kazao da to podrazumeva da će se tek na kraju mandata usvajati vojvođanski statut i omogućiti prenos nadležnosti Vojvodini. Naprotiv, rekao je da proces regionalizcije ne ograničava Republičku i pokrajinsku vladu da u najkraćem roku usvoje te akte – istakao je Elezović, i dodao da više ne želi da „prognozira“ datum usvajanja statuta i zakona o nedležnostima u Narodnoj skupštini, ali da je uveren u to da će ti akti uskoro biti usvojeni, uz pravno-tehničku redakciju predloženog teksta statuta.
Povodom Tadićevih poruka da bi kod formiranja regiona u Srbiji trebalo isključiti istorijski elemenat, Elezović kaže da se ta ocena predsednika Srbije nije odnosila na Vojvodinu, već da je načelne prirode kad je reč o kriterijumima regionalizacije, „kako bi ona bila funkcionalna, a ne ograničena istorijskim okvirima“.
– Suština te poruke je da ne možemo zbog istorijskog nasleđa ugroziti efikasnije funkcionisanje države, te da, umesto istorijskih ograničenja, proces regionalizcije i decentralizacije treba da omogući efikasnije funkcionisanje administracije i brži razvoj onih krajeva koji su sad nerazvijeniji u odnosu na Beograd i Vojvodinu – kazao je Elezović.
Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković, koja je i potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine, izjavila je našem listu da bi bilo logično da inicijativa predsednika Tadića za regionalizaciju Srbije znači i podršku da statut i zakon o nadležnostima APV budu hitno usvojeni u republičkom parlamentu.
– Ukoliko želi da se pokaže dobra namera kad je reč o toj inicijativi, upravo su vojvođanski statut i zakon o nadležnostima prilika da se, ne samo rečima nego i delom, pokaže spremnost za početak procesa regionalizacije – istakla je potpredsednica Izvršnog veća.
Ona je dodala i da bi u okviru prve faze tog procesa trebalo da se desi i usvajanje zakona o regionalnom razvoju, a potom i vraćanje imovine lokalnim samoupravama i autonomnim pokrajinama. Ivana Dulić-Marković kaže i da joj nije jasno zbog čega bi istorijski princip bio isključen iz procesa regionalizacije, ukazujući na značaj tog principa upravo u pogledu vojvođanske autonomije:
– Ne znam da li se istorija može tumačiti kao pogrešna ili ispravna. Istorija je istorija, i ona se uvek uzima u obzir. Ne znam kako je moguće da se u slučaju regionalizacije to izbegne – napomenula je naša sagovornica, i ukazala na to da se regionalizacija ne može temeljiti samo na strategiji o prostornom planiranju već mora da uključi i razvojni elemenat, kao i politički, a naročito istorijski.
Komentarišući mogućnost da pokrajinska vlast zaštitu autonomije zatraži pred Ustavnim sudom zbog neusvajanja novog statuta, o čemu razmišljaju pojedini pokrajinski funkcioneri, Ivana Dulić-Marković je kazala da ipak veruje u to da Ustav treba da obavezuje sve – i građane, i stranke, i političare.
– Ustavom je jasno definisano da statut APV mora da se donese. I priča da sad nećemo sprovoditi Ustav zato što ćemo jednog dana dobiti novi neozbiljna je – ocenila je naša sagovornica.
Potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević iz Lige socijaldemokrata Vojvodine podržava ideju ustavnih promena i regionalizacije, ali ističe da potvrđivanje vojvođanskog statuta i prenos ustavnih nadležnosti Pokrajini ne smeju biti uslovljeni tim procesima. Ona napominje da će LSV zato insitirati na tome da se statut i zakon o nadležnostima što pre nađu na dnevnom redu republičkog parlamenta.
– Krajnje je neodgovorno prema APV to što se republički parlament još uvek nije izjasnio o tim aktima. Proces regionalizacije je veoma kompleksan i dugotrajan, a ustavne promene su prilično komplikovane i ne smemo da dozvolimo niti da razmišljamo o mogućnosti da statut treba da čeka ustavne promene – kazala je sagovornica „Dnevnika” i dodala da građani Pokrajine već trpe ogromnu štetu zbog tog odlaganja.
Potpredsednica vojvođanske skupštine, inače, smatra da proces regionalizacije nikako ne sme ugroziti istorijski značaj vojvođanske autonomije. Ona kaže da je zato prihvatljiv samo asimetričan model regionalizacije, jer APV „ne može biti izjednačena ni s jednim drugim regionom u Srbiji“.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga