- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Elektrovojvodina: Predloženi model reorganizacije EPS-a je loš

Sindikalna organizacija Elektrovojvodine i vršilac dužnosti direktora te kompanije Srđan Kružević ocenili su da je model reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) „necelishodan i neracionalanan“ i zatražili da on ne bude primenjen.

U zajedničkoj izjavi sindikata i direktora, u koju je agencija Beta danas imala uvid, navodi se da bi EPS trebalo reorganizovati ne tako da to bude jedno centralizovano preduzeće, kako se predlaže, već da se formira pet operatora distributivnog sistema i pet javnih snabdevača.

Ocenjuje se da bi taj model „5 plus 5“ na optimalan način zadovoljio potrebe kupaca električne energije, svih zaposlenih u Elektrovojvodini, kao i potrebe razvoja lokalnih samouprava na čjoj teritoriji obavljaju delatnost distributivna privredna društva.

U zajedničkoj izjavi se ističe da će, u suprotnom, model koji je predložio EPS a kao polazne osnovne za reorganizaciju usvojila Vlada Srbije, to značiti da će od Elektrovojvodine biti oduzeta imovina, zatim prihodi od prodaje i distribucije električne energije, kao i da će biti smanjen broj zaposlenih.

Sindikat je u zasebnoj izjavi precizirao da bi predloženom reorganizacijom EPS-a bez posla u Elektrovojvodini ostalo 650 radnika.

„Zbog svega postignutog u protekle 54 godine postojanja Elektrovojvodine, zbog svega što su stvarale generacije pre nas i onoga što smo mi stvarali, ne možemo i ne smemo dozvoliti brzopleto rešenje koje bi dovelo do negativnih posledica za zaposlene u Elektrovojvodini“, piše u saopštenju sindikata, u koje je Beta takođe imala uvid.

Elektrovojvodina je trenutno najrazvijeniji deo EPS-a i ima najveći procenat naplate u Srbiji koji iznosi oko 97 odsto. Prošle i ove godine Elektrovojvodina posluje pozitivno i nije gubitaš.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!