Elektrovojvodina: Niska cena struje onemogućava investicije

Paritet cena energenata nije adekvatan, zbog čega se može očekivati dalje korišćenje električne energije za grejanje domaćinstava i samim tim povećanje računa.

23. dec 2010

Postojeća cena električne energije u Srbiji omogućava jedino pokriće proste reprodukcije i finansiranje samo dela najneophodnijih investicija, izjavio je danas pomoćnik direktora Elektrovojvodine Petar Zagorčić.

Zagorčić je na novogodišnjem prijemu za novinare rekao da kroz postojeću cenu ne može da se započnu investicije za rastuću potrošnju struje u narednom periodu, niti za veće zahvate u modernizaciji mreže.

Najavio je da će preduzeće u 2011. godini uložiti oko 1,2 milijarde dinara u održavanje, a u investicije 2,2 milijarde dinara.

On je ocenio da paritet cena energenata nije adekvatan, zbog čega se može očekivati dalje korišćenje električne energije za grejanje domaćinstava i samim tim povećanje računa.

Zagorčić je naveo da će Elektrovojvodina nastaviti sa isključenjima neurednih platiša, jer je to osnovna mera za postizanje odgovarajuće naplate električne energije.

Najavio je da će prema kupcima koji se sami uključuju u mrežu nakon što ih radnici Elektrovojvodine isključe, biti primenjene posebne mere kako bi se onemogućilo da se ponovo sami priključe, a za najteže će se sprovoditi i mere izmeštanja mernog mesta.

Ocenio je da će složena naplata i dalje biti prisutna kod “budžetskih korisnika” i kod preduzeća u procesu restrukturiranja i najavio da će Elektrovojvodina ove slučajeve rešavati u saradnji sa nadležnim ministarstvima u Vladi Srbije.

Najavio je i dodatne mere protiv kradljivaca električnme energije i podsetio da je reč o krivičnom delu, koje ugrožava sve kupce struje.

U poređenju sa 2009. godinom, Elektrovojvodina je isporučila za 3,77 odsto više električne energije potrošačima, naveo je Zagorčić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga