Elektori potvrdili Trumpovu izbornu pobjedu

Donald Trump dobio je više od 270 elektorskih glasova, čime je potvrđena njegova pobjeda na predsjedničkim izborima

20. dec 2016

Donald Trump i zvanično je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je dobio više od 270 elektorskih glasova.

Trideset šest od 38 elektora u Teksasu glasalo je za Trumpa. Jedan je glasao za guvernera iz države Ohio Johna Kasicha, dok je drugi podržao bivšeg zastupnika iz Teksasa, Rona Paula.

Odluke 538 elektora bit će potvrđene 6. januara tokom zajedničke sjednice Kongresa.

Nijedan elektor nema ustavnu obavezu slijediti volju naroda koji predstavlja te je tako bilo moguće da „prevrtljivi elektori“ glasaju po vlastitom nahođenju i Trumpu uskrate predsjednički mandat.

Prije odluke elektora, mediji su objavili tri moguća scenarija.

Prema prvom scenariju, koji podrazumijeva Trumpovu zvaničnu pobjedu na osnovu ishoda predsjedničkih izbora održanih 8. novembra, predviđalo se da će on dobiti 306 glasova u Izbornom kolegiju, koji sačinjavaju elektori, dok mu je potrebno najmanje 270 da bi formalno bio izabran za predsjednika na elektorskom sastanku 19. decembra.

Drugi scenarij glasio bi: „prevrtljivi elektori“ glasaju po svome, tj. za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, pri čemu bi ona dobila maksimalno 232 izborna glasa, ali je to za 38 manje od 270, koliko joj je potrebno da bi bila izabrana za predsjednika, tako da je njena sudbina skoro zapečaćena.

Lojalisti i aktivisti

To znači da su elektori često stranački lojalisti i aktivisti, pa bi eventualnom odlukom da umjesto za Trumpa glasaju za Clinton „prevrtljivi elektori“ ne samo okrenuli leđa Trumpu već bi prkosili i svojim republikanskim prijateljima i kolegama.

Po trećem scenariju, republikanski elektori iznevjerili bi Trumpa, ali, s druge strane, nijedan kandidat ne bi dobio potrebnih 270 glasova.

I takva opcija bila je teško ostvariva iz više razloga, a jedan od njih je to što, iako ništa u Ustavu ni u federalnom pravu ne sprečava elektore da glasaju za kandidata koji nije osvojio većinu glasova naroda u njihovoj državi, 29 država imaju zakone kojima se obeshrabruju potencijalni „elektorski odmetnici“.

Među kaznama koje takvi zakoni predviđaju jesu i potencijalne novčane kazne ili prijetnja zamjenom drugim elektorom, premda su ti zakoni rijetko kad primijenjeni.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga