Ekvador zaprijetio tužbom Britaniji zbog Asanža

Ekvador će tužiti Britaniju na međunarodnim sudovima ako odbije prijedlog za formiranje komisije za rješavanje slučaja osnivača "Vikiliksa"

26. okt 2013

Ekvador je danas zaprijetio da će tužiti Britaniju na međunarodnim sudovima ako odbije prijedlog za formiranje komisije za rješavanje slučaja osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.

„Nadamo se odgovoru Britanije, a ako oni to ne učine u narednih nekoliko dana moraćemo da pripremimo međunarodnu tužbu kako bi primorali London da poštuje međunarodno pravo“, izjavio je ministar inostranih poslova Ekvadora Rikardo Patino u intervjuu za državni radio Ekvadora.

Asanž je pronašao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu u avgustu 2012. godine da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad, podsjeća Frans pres.

On strahuje da će ga Švedska izručiti SAD zbog objavljivanja američkih povjerljivih dokumenata.

Britanija, međutim, odbija da mu dozvoli bezbjedan prolaz u Ekvador, zbog čega je ova zemlja predložila formiranje bilateralne komisije da riješi to pitanje.

Patino i njegov britanski kolega Vilijam Hejg sastali su se krajem juna i postigli dogovor o formiranju bilateralne komisije za rješavanje „pravosudnog spora“ u vezi sa Asanžom.

Iz Britanije je, međutim, saopšteno sredinom ove sedmice da nije zainteresovana za formiranje komisije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga