Ekstremisti spalili zastavu Vojvodine

Policija identifikovala fašiste

12. mar 2012

Aktivisti ekstremističkog pokreta SNP “Naši” spalili su zastavu Vojvodine i ispisali grafite podrške bivšem komandantu Vojske Republike Srpske optuženom za genocid Ratku Mladiću.

Oni su paljenje zastave snimili i okačili snimak na Jutjub (www.youtube.com).

Ekstremisti su na fasadi jedne zgrade napisali: „Čanak nema dovoljno boje da sakrije junaštvo tvoje. Srećan rođendan đenerale”.

Na toj fasadi oni su nacrtali i više od 20 šablona sa likom Mladića i naveli da zastavu Vojvodine spaljuju u čast rođendana Ratka Mladića.

Reč je o istoj fasadi na kojoj se nalazio mural sa Mladićevim likom, a koji su pre nekoliko meseci prekrečili aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog pokreta obnove.

Ta zgrada se nalazi na 150 metara od zgrade novosadske Policijske uprave.

Snimak paljenja zastave: http://nasisrbija.org/?p=7379

Policija identifikovala osobe koje su palile zastavu Vojvodine

Novosadska policija identifikovala je jednu osobu sa snimka na kojem se vidi kako osobe u kapuljačama pale zastavu Vojvodine, rečeno je agenciji Beta u policiji.

Policija je identifikovala još jednu osobu sa snimka, a za njom se traga, kazali su u policiji.

Dodali su da tužilaštvo identifikovanu osobu tereti za pisanje grafita, odnosno za krivično delo oštećenja i uništenja tuđe stvari.

Od privedenog je policija uzela izjavu u vezi sa ispisivanjem grafita, dok se za postupanje u vezi sa paljenjem zastave čeka istražni sudija.

Aktivisti ekstremističkog pokreta SNP „Naši” sinoć su spalili zastavu Vojvodine i ispisali grafite podrške Ratku Mladiću na zidu jedne zgrade na Bulevaru oslobođenja 23, u blizini Policijske uprave Novi Sad.

Te grafite prekrečili su danas aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta obnove i Novosadskog bloka.

Na toj fasadi i ranije je bio iscrtan veliki mural sa Mladićevim likom a i njega su u novembru čelnici LSV i SPO prekrečili.

SNP „Naši” su snimak paljenja zastave okačili i na Jutjub (www.yotube.com).

U saopštenju za javnost su naveli da su zastavu Vojvodine zapalili „u čast rođendana Ratka Mladića”.

Oni su zid iškrabali šablonima sa Mladićevim likom i grafitom „Čanak nema dovoljno boje da sakrije junaštvo tvoje. Srećan rođendan đenerale”.

LSV, SPO i Igić prekrečili rođendansku čestitku Mladiću

Omladinci Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog pokreta obnove danas su prekrečili grafit koji su pripadnici ekstremističkog pokreta SNP „Naši“  sinoć napisali na fasadi zgrade na Bulevaru oslobođenja 23, na istom mestu gde je nedavno prekrečen i mural sa likom Ratka Mladića.

Stotinak mladih iz dve stranke okupilo se na akciji krečenja pod nazivom „Deratizacija umesto deđeneralizacije“, a grafiti su prekrečeni žutom bojom. „Omladini opčinjenoj ratovima, zločinima i mržnjom nudimo deratizaciju, kao vid oslobađanja od tog nasilničkog ispoljavanja emocija i ludila koje su nazvali đeneralizacija. A kreč je dobar za to“, rekla je portparolka Gradskog odbora SPO-a Branka Bežanov.

Potpredsednica Omladine LSV-a Andrea Jerinić kazala je da je akcija organizovana kako bi se pokazalo da parolama mržnje nije mesto u Novom Sadu.  -Grafiti koji su ovde ispisani u najmanju ruku ruže naš grad, ali ponajviše pozivaju na mržnju i nasilje. Želeli smo da pošaljemo jasnu poruku da jednoumlju, netoleranciji i mržnji nema mesta u našem gradu, i da onima koji su se odlučili na ovakav vid“ komunikacije“ stanemo na put u samom startu – rekla je Jerinićeva.

Sem omladinaca danas je krečio i prvi čovek partije NS blok Saša Igić.

Jovanović: Kazniti one koji su palili zastavu Vojvodine

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović osudio je danas paljenje zastave Vojvodine i zatražio od Policijske uprave u Novom Sadu i gradske Uprave za inspekcijske poslove da se vinovnci ovog incidenta hitno pronađu i kazne.

„Nedopustivo je da se ruži izgled grada i da se uništava zastava, koja je, na osnovu Ustava Srbije i Statuta Vojvodine utvrđena za jedan od simbola Pokrajine“, naveo je Jovanović u saopštenju za javnost.

Ocenio je da su ovim činom, aktivisti eksremističkog pokreta SNP „Naši“ izvršili direktan atak na  zaštitni znak Pokrajine i istovremeno narušili javni red i mir i bezbednost sugrađana.

„Insistiram da se akteri ovog incidenta hitno pronađu, privedu pravdi i kazne u skladu sa pozitivno pravnim propisima“, zaključio je Jovanović u pismima koje je poslao Policijskoj upravi u Novom Sadu i gradskoj Upravi za inspekcijske poslove.

LDP: Paljenje zastave je incident režiran od strane vlasti

Liberalno-demokratska partija (LDP) danas je najoštrije osudila paljenje zastave Vojvodine u Novom Sadu i ispisivanje grafita podrške bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je pred Hasksim tribunalom optužen za genocid i ocenila da je vlast izrežirala taj incident.

„U opštoj devalvaciji svih vrednosti, ovo što se desilo bilo je prilično očekivano, a organizovano je kako bi se predstojeći predizborni period skrenuo na pogrešan kolosek”, navodi se u saopštenju za javnost LDP-a.

Ocenjuje se da ovakvi „režirani incidenti” služe onima koji su godinama na vlasti i više nemaju nikakvu korisnu i upotrebljivu političku strategiju.

„Nalogodavce ovog i sličnih događaja, vidimo u onima koji iza paljenja zastave skrivaju neuspehe svoje dosadašnje politike u Vojvodini”, piše u saopštenju.

(Beta/021/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga