Ekstremisti izgazili zastavu LSV, LSV pita policiju zašto je dozvolila skup

„Pustiti fašiste na ulicu u ime demokratije isto kao pustiti pacove u dečiju sobu zbog ekologije“

28. nov 2015

Stotinak aktivista ekstremističke organizacije SNP Naši i zabranjenog klerofašictičkog Obraza i neonacističkog Nacionalnog stroja izgazili su večeras zastavu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ispred prostorija te stranke u Novom Sadu.

Oni su prvo održali skup u centru grada, kod Vladičanskog dvora, gde su klicali ruskom predsedniku Vladimir Putinu i proslavili 97. godišnjicu od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Potom su, uz pratnju jakih policijskih snaga, odšetali do prostorija LSV i uništili zastavu ove stranke.

“Došli smo ovde da vratimo Nenadu Čanku ono što je negde zaboravio. Ja ću zastavu staviti na zemlju, a vi obrišite cipele, da ne idete prljavi kući”, poručio je na megafonu jedan od ekstremista.

Oni su prethodno u centru grada uzvikivali i pogrde na račun predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a potom su u vazduh pustili zapaljene leteće lampione, od kojih jedan završio na krovu Gradske biblioteke, zbog čega su morali da reaguju i vatrogasci.

Ekstremisti su nosili i fašističke simbole.

Iste organizacije pokušale su pre nekoliko nedelja da organizuju protest ispred prostorija LSV, ali nisu dobili dopuštenje.

LSV je u saopštenju za javnost nakon incidenta upitao MUP zašto je dopustio održavanje skupa.

“Ne postoji nijedan razlog niti opravdanje da se u centru Novog Sada dozvoli okupljanje Obraza, čiji je rad Ustavni sud Srbije zabranio pre tri i po godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, niti organizacije Naši koja je svojim radom i učinkom u oblasti izazivanja mržnje i nasilja, takođe, odavno zavredila da budu zabranjena”, saopštio je LSV.

Ta stranka je upitala zašto se Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacije ne primenjuje.

„Pustiti fašiste na ulicu u ime demokratije isto kao pustiti pacove u dečiju sobu zbog ekologije“, navodi se u saopštenju.

VP: Osuditi i proterati fašiste iz Novog Sada i Vojvodine

Vojvođanska partija pozvala je nadležne institucije da adekvatno reaguju i sankcionišu ekstremiste koji su u Novom Sadu pravili incidente i dodala Vojvodina nikada neće biti poligon za fašiste koji seju strah i mržnju.

“Temelji antifašizma su duboko utemeljeni u vojvođanskom društvu, društvu tolerancije, kulture i prosperiteta, koje ni jedan naci bolesnik ne može narušiti”, navela je Vojvođanska partija u saopštenju za javnost.

SDS: Neonacisti su sramota za Novi Sad

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je da je sinoćni skup desničara, ekstremista i neonacista u Novom Sadu sramota za slobodarski duh tog grada i za svakog pristojnog i normalnog građanina.

SDS je u saopštenju za javnost ocenio da su ekstremisti sinoć i doslovno pokazalu da njihove ideje predstavljaju “igranje vatrom”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga