Ekonomista: Partije pojele državu

"Srbiji ne treba rekonstrukcija Vlade, već potpuno nova konstrukcija države"

25. jul 2013

„Srbiji ne treba rekonstrukcija Vlade, već potpuno nova konstrukcija države, jer nemamo bezgranične resurse da saniramo ogromne troškove koje ovaj sistem izaziva“, izjavio je profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec i ocenio da Srbija umire na rate i na kredit.

Najavljene promene u Vladi po njegovom mišljenju više služe da se stabilizuje stanje u strankama, a ne da se promeni koncept i stvori potpuno nova politika Srbije u novom geostrateškom okruženju. „Nesumnjivo je da su ovu vladu do sada obeležili novi kontakt sa Evropom i taj famozni datum i borba protiv korupcije. Ali po ekonomskom pozicioniranju države nije ništa urađeno, niti može da bude urađeno“, rekao je Zec za „Večernje novosti“.

„Ovde su partije pojele državu“, napomenuo je Zec, navodeći da se svako ko dođe na vlast kune da je vojnik svoje partije. Prema njegovim rečima, trebalo bi krenuti od dve osnovne stvari: koncepta države i društva i sistema obrazovanja, „a tu su tragične greške napravljene“.

„Nije problem ovde što se neko protivzakonito obogatio. To se može rešiti za šest meseci: zatvoriš ga i oduzmeš mu imovinu. Ali, kad vi date milion lažnih diploma, kada pustite ambroziju u sistem i porušite sve vrednosti društva, ne možete to tako lako da iskorenite“, ocenio je Zec.

On smatra da nije tako loše što se korupcija tretira kao tekuća pojava koja se personalizuje. „Problem je što je sistem koji smo stvorili prirodno stanje za korupciju. Kao što rastu palme na Mediteranu, tako raste i korupcija u našoj zemlji“, upozorio je Zec.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga