Ekonomija obara Obamin rejting

Anketa Washington Posta pokazuje da su Amerikanci sve nezadovoljniji Obaminim načinom vođenja privrede u vrijeme krize.

14. mar 2013

Podrška  javnosti koju je američki predsjednik Barack Obama uživao nakon reizbora i inauguracije iščezla je u vrijeme kada je zbog sve većeg nezadovoljstva Amerikanaca načinom na koji vodi američku privredu Obamina popularnost ponovno pala na granicu od 50 posto, piše u srijedu The Washington Post.

Nedugo nakon što je u decembru prošle godine osvojio drugi predsjednički mandat, Barack Obama je za 18 posto vodio ispred republikanskih članova Kongresa kada je riječ o tome kome građani više vjeruju u vezi s privredom.

Sada je taj omjer 44 prema 40 posto u korist Obame, ali je udio onih koji ne vjeruju nikome značajno porastao, navodi list.

Rezultati ankete upućuju na razočaranje Amerikanaca objema stranama zbog osjećaja da stvari loše funkcioniraju u Washingtonu, u kojem od decembra prošle godine traju borbe oko fiskalne krize i krize donošenja odluka.

Smanjenje budžeta

Gotovo dvije sedmice nakon automatskog smanjenja budžeta, tijesna većina Amerikanaca ne odobrava taj potez.

Istovremeno, gotovo tri četvrtine ispitanika kažu kako ne osjećaju smanjenje u svom svakodnevnom životu, a manje od polovice očekuje pad prihoda u svojim domaćinstvima ako se smanjenja nastave.

Upitani ko je odgovoran za automatsko smanjenje budžeta, 47 ispitanih odgovorilo je republikanci u Kongresu, a 33 posto Obama, pokazuju rezultati ankete.

Način na koji Obama sveukupno obavlja svoj posao pozitivnim drži 50 posto ispitanika, dva posto manje nego kada je u januaru ponovno izabran za predsjednika, a poseban pad bilježi se među politički neopredjeljenima.

Prije dva mjeseca, 54 posto onih koji nisu članovi ni Demokratske, niti Republikanske stranke podržavali su Obamu, a u najnovijoj anketi polovica neopredijeljenih ima negativno mišljenje, dok ga podržava 44 posto.

S 50 postotnom podrškom javnog mnijenja, Obamina popularnost niža je u odnosu na početak drugih mandata ranijih predsjednika.

Od sedmorice njih koji su izborili drugi mandat u Bijeloj kući od Harrya Trumana, samo je popularnost Georgea W. Busha u tome trenutku iznosila 50 posto, piše The Washington Post.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga