Ekolozi sami postavili šest automatskih mernih uređaja kvaliteta vazduha

"Analogni uređaji stari nekoliko decenija ne mere PM 2.5 čestice koje su najštetnije za ljudski organizam"

03. feb 2021

Aktivisti ekoloških nevladinih organizacija u Zrenjaninu započeli su merenje kvaliteta u gradu postavkom šest automatskih mernih uređaja koji u realnom vremenu pokazuju stanje kvaliteta vazuha.

Nabavka senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha je bila jedna od aktivnosti zrenjaninske inicijative “Vazduh nije roba!”, a njihovo postavljanje je sprovedeno u saradnji sa udruženjem Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija. Analitika podataka očitanih sa senzora i stručna analiza poverena je portalu VojvodinaMeteo.

„Ovo je jedan od prvih koraka u zajedničkoj borbi za jasnim, proverenim, a pre svega transparentnim informacijama o stanju kvaliteta vazduha koji dišemo“, objavila je inicijativa „Vazduh nije roba“.

Kako su naveli trenutno je postavljeno šest automatskih mernih uređaja, što je duplo više od analognih uređaja koje koristi Zavod za javno zdravlje Zrenjanina u čijoj je to nadležnosti, a za ta merenja izdvojeno je 5,8 miliona dinar iz budžeta grada u 2020. godini.

Zapanjujuće je da analogni uređaji (koji su stari nekoliko decenija) ne mere PM 2.5 čestice koje su najštetnije za ljudski organizam, i koje su glavni uzročnik trajnih oštećenja pluća. Da podsetimo, godišnje u Srbiji premine 15.000 ljudi od zagađenja vazduha, što nas smešta na prvo mesto u Evropi“, navode iz inicijative.

Dodaju da se prema zvaničnim podacima, u Zrenjaninu uzorkovanja rade 56 dana u godini i to pretežno u letnjim mesecima kad je zagađenost i najmanja.

Odlukom Odseka za zaštitu i unapređenje životne okoline od 2016. godine ukinuta su tri merna mesta koja su pokazivala najveći stepen zagađenja u Zrenjaninu.

„Merenja uređaja koje smo mi postavili ne koštaju 5,8 miliona dinara ali mere i PM 2.5 čestice i te informacije su dostupne svima i uvek“, naveli su iz nevladinih organizacija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga