Ekološka katastrofa u Srbobranu

Talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija

09. sep 2016

Velike količine uginule ribe i rakova, pluta Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a prema rečima predstavnika Ekološkog pokreta Srbobrana Dragana Kurjačkog, talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija.

Kako je Kurjački rekao za agenciju Beta, preživeli rakovi masovno beže iz vode, a riba koja je još uvek živa teško diše.

Uzrok ove ekološke katastrofe još uvek nije poznat, a prema mišljenju Kurjačkog, verovatno se radi o tome da je neko industrijsko postrojenje pustilo u Veliki bački kanal otpadne vode, sa čime je ovaj deo kanala već imao probleme.

“Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečištače, umest da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugačije ne vredi”, kazao je Kurjački.

Sa lica mesta je potvrđeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište.

Kurjački je apelovao na vlasti da ne prebacuju odgovornost, a na građane da ne kupuju tu ribu, koja može doneti zdravstvene probleme.

“Posle ćemo svi da plaćamo lečenje od karcinoma i bolesti, jer sve to ima posledice po zdravlje i o tome niko ne vodi računa. Jedna je stranka na vlasti od lokala, preko pokrajine do republike. Sada više ne mogu prebacivati odgovornost na nekog drugog i govoriti da je neko drugi nadležan. Problem treba rešiti, jer je svake godine isto, vode Vojvodine naplate kazne, i ništa se ne promeni”, dodao je on.

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da su stručne službe tog preduzeća a terenu i da “ pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana”, gde je još juče primećena ošamućena riba, koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode.

Iako meštani tvrde da je u pitanju ogromna količina, iz Vode Vojvodine su saopštili da “ima i sporadičnih primeraka uginule ribe”.

O svemu su obaveštene nadležne isnpekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode iz pravca Kucure stanje će se popraviti, navode iz Voda Vojvodine, ali dodaku da to nije trajno rešenje.

“Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga