Ekipa Orlovata novi svetski prvak u banatskim šorama

Time su banatske šore dobile svetskog prvaka za 2016. godinu, nakon što je finalna utakmica, koja se igrala 3. jula prošle godine, prekinuta zbog neslaganja publike sa sudijskim odlukama

16. apr 2017

Ekipa Orlovata iz istoimenog sela u Banatu, osvojila je titulu svetskog prvaka u banatskim šorama, nakon što je u finalu danas pobedila ekipu Čoke iz Tomaševca sa 20:19.

Time su banatske šore dobile svetskog prvaka za 2016. godinu, nakon što je finalna utakmica, koja se igrala 3. jula prošle godine, prekinuta zbog neslaganja publike sa sudijskim odlukama.

Današnja utakmica prošla je bez indcidenata, u fer i sportskoj atmosferi.

Ove godine će se finalni turnir 17. svetskog prvenstva igrati u Tomaševcu 24. i 25. juna, kada će banatske šore dobiti novog šampiona.

Banatske šore su sport koji pomalo podseća na banatsku varijantu bejzbola.

Svetsko prvenstvo u banatskim šorama održava se u Tomaševcu, u organizaciji tamošnjeg Društva za očuvanje banatskih šora i zahvaljujući podršci lokalne mesne zajednice.

U Sportskom savezu Srbije banatske šore su klasifikovane kao tradicionalni sport.

Veliki ljubitelj banatskih šora je Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je inače poreklom iz Tomaševca. Kostreš je i sudija u banatskim šorama.

Šore su stari čobanski sport, za koji Banaćani kroz legendu tvrde da ga je naš čuveni naučnik Mihajlo Pupin preneo sa domaćih livada u SAD i da je od njega nastao i bejzbol.

Šore zaista podsećaju na bejzbol, ali su pravila autentična. Ekipa koja napada, udara palicom, a da bi se ponovo udaralo, mora da napravi poen.

Poen se pravi tako što igrači istrčavaju od prve do druge baze i nazad, a ekipa koja se brani pokušava da pogodi loptom igrača koji pretrčava. Ako ga pogode, ekipe menjaju mesta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga