EK: Trump da razjasni stavove o NATO, trgovini, klimatskim promjenama

"Ovo mora biti potpuno rasčišćeno u narednih nekoliko mjeseci", poručio je predsjednik EK novoizabranom američkom predsjedniku

10. nov 2016

Predsjednik Evropske komsije Jean-Calude Juncker pozvao je u četvrtak Donalda Trumpa da razjašnjenje njegovih stavova o pitanjima kao što su globalana trgovina, klimatske promjene, te budućnost odnosa među NATO saveznicima, nakon što je u srijedu izabran za novog predsjednika SAD.

Tokom izborne kampanje, Trump, milijarder i biznismen koji se nikada nije bavio bilo kakvim javnim poslom, oštro je kritikovao slobodnu trgovinu, NATO i klimatsku politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zagrijavanja, te uznemiro saveznike Vašingtona i trgovinske partnere.

„Željeli bismo da znamo kako će se stvari kretati sa globalnom trgovinskom politikom“ rekao je Juncker na jednom poslovnom skupu u Berlinu.

„Želimo da znamo kakve su njegove namjere prema NATO alijansi. Moramo znati kakvu će klimatsku politiku voditi. Ovo mora biti potpuno rasčišćeno u narednih nekoliko mjeseci“, poručio je predsjednik EK novoizabranom američkom predsjedniku.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga