EK: Srbija mora pospešiti vladavinu prava, slobodu izražavanja i odnose s Kosovom

"Ojačati nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema i ostvariti održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala"

17. apr 2018

Evropska komisija u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama ocenila je danas da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ali je predočila da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od snažnijeg toka promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

„Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja“, navodi Evropska komisija.

U izveštaju, koji je prvi put sačinjen za razdoblje od godinu i po dana i uključuje zamašniju ekonomsku analizu, takođe se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu „ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema“ i „ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

U dokumentu Evropske komisije se navodi da „Srbija treba da produbi angažovanje u dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji“.

Takođe se ističe da je da je „s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu“.

„Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti“, poručuje Komisija u Briselu.

„Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji“, navodi izvršno telo EU i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, a nužno je da se poboljšaju uslovi privređivanja za mala i srednja preduzeća.

Komisija je stavila do znanja da su „i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga