EK povukla spot kritikovan kao ksenofobičan

EK je dobila više pritužbi zbog ksenofobične poruke spota: ocenjeno je da trojica muškaraca predstavljaju takozvane Briks zemlje - Kinu, Brazi i Indiju - geopolitičke rivale EU

07. mar 2012

Evropska komisija povukla je video spot kojim se promoviše proširenje Evropske unije, posle kritika da je njegov sadržaj ksenofobičan.

U spotu, pod nazivom „Rastemo zajedno“, privlačna žena, koja predstavlja mirnu Evropu stoji u napuštenoj hali, u koju potom ulaze trojica preteći raspoloženih boraca – istočnjački majstor borilačkih veština, čovek sa turbanom koji vitla sabljom i crnac koji deluje kao majstor uličnih borbi.

Tada Evropa, odevena u žuto, duboko udahne i umnožava se u krug oko trojice muškaraca. Spot navodi na zaključak da njena smirenost smanjuje agresivnost okoline. Potom svi sede – Evropa na obodu, a trojica napadača unutar kruga. Potom trojica muškaraca nestaju, a žene – svih 12 njih – postaju zvezde sa zastave EU.

Spot se završava porukom „Što nas je više, jači smo“, čime se aludira na činjenicu da će EU ove godine dobiti 28. članicu, Hrvatsku, kao i da će u Uniju u budućnosti ući još nekoliko država.

Spot, čije je snimanje koštalo 127.000 evra, bio je namenjen publici starosti od 16 do 24 godine i trebalo je da prikaže proširenje u pozitivnom svetlu, objavljeno je na sajtu Euobserver.com.

Ipak, to se nije dogodilo. Evropska komisija dobila je više pritužbi zbog ksenofobične poruke spota, a za nekoliko dana koliko se spot prikazivao komentarisano je i da trojica muškaraca predstavljaju takozvane Briks zemlje – Kinu, Brazi i Indiju – geopolitičke rivale EU.

Komisija, sa svoje strane, tvrdi da su likovi odabrani kako bi predstavljali borilačke veštine kung fu, kapuera i kalaripajatu.

„Počelo je demonstracijom njihovih veština, a završilo se time da svi likovi međusobno poštuju jedni druge i sede u položaju mira i harmonije. Spot ni u kom slučaju nije napravljen kao rasistički i žalimo što je tako shvaćen“, navodi komisija u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga