- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ejdus: Sterijino pozorje dokazuje da imamo talenat

Pozorišta su postala socijalne ustanove, a umetnici ekonomski ugrožena kategorija stanovništva i u atmosferi obesmišljene kulturne politike, Sterijino pozorje, kao jedno od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci, rekao je glumac Predrag Ejdus otvarajući jubilarno 60. Sterijino pozorje u Novom Sadu.

„Živimo u vremenu velike ekonomske depresije, koja je dovela do posrnuća morala, empatije, beznađa i dezorijentacije ljudi. Državne institucije kulture tavore u pogubljenim kriterijumima vrednosti. Političke elite u tranzicionim vremenima kulturu i pozorište osiromašuju i negativnom selekcijom kadrova srozavaju njegove umetničke vizije”, poručio je Ejdus sa dasaka Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

Međutim, Ejdus je dodao, da je pozorišna umetnost uvek uspevala da doživi renesansu uprkos krizama i dolasku novih tehnologija.

„Danas u eri tiranije digitalnih medija, naša umetnost izgleda pomalo anahrona i prevaziđena. Pozorište postaje umetnost bivšeg vremena, a slično je i sa literaturom na koju se oslanja, ali ta umetnost je uprkos krizama doživljavala renesansu uvodeći nove estetike, teme i tehnologije sa ciljem da gledaoca zamisli i izazove katarzu koju može da doživi samo tokom pozorišnog čina2, poručio je Ejdus sa otvaranja.

On je opisao pozorišni čin kao “vrstu zavere u kojoj učestvuju umetnici”, u kojoj oni od krhkih ideja, nadahnuća i emocija stvaraju nešto što bi trebalo da ushiti, zamisli, uzbudi, ali i da ogorči onoga ko je u sali.

„Gledalac, usamljen tokom predstave, postaje jedinka koja se razlikuje od mase koja je ušla u teatar, a ta usamljenaost njega i glumca stvara magičnu iluziju pozorišnog čina“, kazao je Ejdus.

Osim besedom legendarnog glumca Predaraga Ejdusa, ovogodišnji pozorišni festival počeo je otvaranjem izložbe plakata i fotografija predstava koje su tokom 60 godina učestvovale na festivalu.

Festival ove godine traje do 3. juna, a publika će imati priliku da vidi 16 predstava koje je odabrala selektorka Marina Milivojević Mađarev, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji Nacionalne drame i pozorišta, tri u međunarodnom programu Krugovi, a ostatak predstavlja kreacije gostiju festivala.

O najboljim predstavama takmičarske selekcije odlučivaće žiri u sastavu Branka Krilović, Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović, a u čast nagrađenih biće izvedena koprodukcijska predstava SNP i Novosadskog pozorišta „Violinista na krovu“.

Pozorje će i ove godine imati bogat prateći program, u kojem će se predstaviti mladi glumci i reditelji na Pozorju mladih, najavljene su promocije, stručni okrugli stolovi i izložbe.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!