Ejbl Ferara u Beogradu otvorio 11. Beldocs

Međunarodni takmičarski program festivala, prema najavama, odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i balans između velikih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih debitanata

07. maja 2018

Međunarodni festival dokumentarnog filma 11. Beldocs počeo je u ponedeljak uveče, a do 14. maja u 10 sala širom Beograda biće prikazano 98 filmova u 14 programa uz prisustvo više od 100 gostiju.

Festival je zvanično u Sava Centru otvorio slavni američki reditelj Ejbl Ferara, čiji će dokumentarac „Trg Vitorio“ biti prikazan na „Beldoksu“, a potom je publika mogla da vidi dva srpska filma „Poslednja avantura Kaktus Bate“ Đorđa Markovića i „Slatko od Ništa“ Borisa Mitića.

„Slatko od Ništa“ je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da se obrati prvi i poslednji put. Ništa to čini u stihu, glasom koji je snimio Igi Pop.

Kadrove Ničega, za Mitića, snimali su brojni direktori fotografija osam godina u 70 zemalja. Muziku su pisali Paskal Komelad i Tajger Lili.

Film je imao premijeru u Lokarnu, a potom i na više od desetak festivala i bijenala – između ostalih u Sarajevu, Talinu, Stokholmu, Moskvi i Ženevi.

Mitić je autor četiri dokumentarna filma prikazivana na više od 200 festivala i nagrađivana 25 puta.

„Poslednja avantura Kaktus Bate“ Đorđa Markovića priča je o Veljku Kockaru, autoru neobičnog stripa iz Drugog svetskog rata čiji je glavni junak Kaktus Kid, mali kaktus zarobljen u saksiji, u animaciji Aleksandra Zografa.

Zainteresovan stripom i Kaktus Kidom, Zograf istražuje život Kockara, uhapšenog i ubijenog po oslobođenju Beograda 1944. pod optužnicom da je bio Gestapo agent.

Zograf otkriva i daleko kompleksniju priču – da su Kockarov identitet i umetnički radovi bili ukradeni, da je crtao antikomunističku propagandu za naciste ali i da je verovatno bio u ljubavnoj vezi sa devojkom vojnika gerile.

Kockara je u filmu otelotvorio Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić i drugi. Muziku je potpisao Kralj Čačka.

Međunarodni takmičarski program festivala, prema najavama, odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i balans između velikih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih debitanata.

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma „4 years in 10 minutes“ Mladena Kovačevića.

Program u staroj Kinoteci podeljen je na tri selekcije „Front page“ (političke i sociološke aktuelne teme), „Planet Earth“ (filmovi vezani za prirodu i antropologiju) i „Fireworks“ (o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima).

U programu retrospektiva, gosti festivala su austrijski i slovenački reditelji Ulrih Zajdl i Vlado Skafar.

Ove godine uvedena je nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova „Meteori“, a specijalni gost selekcije biće veliki portugalski reditelj Joao Pedro Rodrigues.

Program „Planet Earth“, čiji je cilj predstavljanje raznolikosti života širom sveta, oličen je u malom filmu „Small planets“ Dirka Mantija, koji će na ovogodišnjem Beldocsu imati svetsku premijeru.

Publika će filmove moći da pogleda u Centru Sava, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu sindikata, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti Beograda, bioskopima – Fontana, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ i Cineplexx Ušće.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga