Egzit u julu na Petrovaradinu i u Budvi

Nejasno šta je sa fondom za obnovu Petrovaradinske tvrđave?

05. dec 2013

Strateški direktor Egzit (Exit) festivala Dušan Kovačević izjavio je danas da je Egzit novosadski i da će zauvek to ostati, i da će ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi trajati od 10. do 13 jula.

„Egzit je novosadski festival i ostaće u Novom Sadu zauvek, odnosno onoliko koliko Novosađani to budu želeli. Koncept festivala se menja, on će se održati u dve države i trajaće sedam dana“, kazao je Kovačević, povodom medijskih napisa da se ovaj festival seli u Crnu Goru.

Kako je najavljeno, Egzit sledeće godine pokreće novi festival pod nazivom „Si dens“ (Sea Dance) koji će posle novosadskog dela biti nastavljen u Crnoj Gori u Budvi od 15. do 17. jula na popularnoj plaži Jaz.

„Nivo izvođača novog festivala biće kao i na glavnim binama nekih svetskih. Trend festivalske publike je da posećuje festivale na moru, i ako želimo da ostanemo najbolji u Evropi odlučili smo da te trendove pratimo“, kazao je Kovačević.

Kovačević je dodao da organizacija Egzita uveliko teče i da već postoji i prva potvrda izvođača za glavnu festivalsku binu, ali da će ime biti poznato psole završetka „zvanične papirologije“ tokom decembra.

Najavio je i da će organizatori pružiti podršku oko prevoza posetilaca Egzita iz Novog Sada do Budve i da su u toku pregovori saautoprevoznicima i aviokompanijama, a u planu je i „parti voz“.

Organizatori su najavili da će pre početka zvaničnog dela Egzita u Novom Sadu, od 8. jula biti održana i tradicionalna manifestacija „Jut fer“ (Youth Fair) u samom centru grada.

Ulaznice za Egzit festival u prodaji će biti od 12. decembra u podne, kada će po promotivnim cenama od 4.990 dinara biti lansiran određeni broj, uz koje će najbrži kupci dobiti i besplatnu kartu za budvanski „Si dens“.

Ulaznice za „Si dens“ u prodaji će biti tek od 2014. godine.

Kovačević: Finansijski izveštaj polovinom januara

Dušan Kovačević je rekao da će ovaj festival finansijski izveštaj za proteklo izdanje podneti početkom 2014. godine, te da će on tada biti dostupan celokupnoj jvnosti.

“Finansijski izveštaj, ne samo za sredstva dobijena od Grada Novog Sada, već i svih ostalih donatora, biće dostupan oko 15. januara, kako bi celokupna javnost imala uvid u svaki dinar koji je potrošen za prošli festival”, kazao je Kovačević.

Na pitanje novinara šta će biti sa novcem, koji je od ulaznica za “nulti” dan prethodnog Egzita prikupljan za obnovu Petrovaradinske tvrđave, Kovačević je kazao da je tada prikupljeno 900.000 dinara, na tu cifru je od organizatora dodato još 500.000 i plan je bio da se svota “utroši na krečenje Tvrđave”.

“Odustali smo od krečenja, jer želimo da doprinesemo da održavanje Petrovaradinske tvrđave bude sistemski rešeno kroz kreiranje fonda za obnovu”, kazao je Kovačević.

Dodao je da je fond trebao biti formiran od strane Grada Novog Sada, a prikupljena sredstva od karata bi tada bila utrošena da se privuku mnogo veća sredstva za konzervaciju Tvrđave od Evropske unije.

“Opredelili smo se da se sistemski bavimo održavanjem Petrovaradisnske tvrđave i to će biti jedan od ključnih ciljeva društveno odgovornog delovanja Egzita. Želimo time da se bavimo ozbiljno i da probleme rešimo”, dodao je Kovačević.

Ulaznice za “nulti” dan i otvaranje prošlog Egzit festivala koštale su 1.000 dinara, a
organizatori su tada najavili da će celokupan iznos biti namenjen za poseban fond za obnovu Petrovaradinske tvrđave, koji nije formiran.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga