Egzit očekuje 30 hiljada stranaca

Menadžerka Bojana Kovačević je iznela da "Egzit" godišnje dođe oko 7.000 turista iz Velike Britanije i oko 1.000 Holanđana, dok su na trećem mestu posetioci iz zemalja u okruženju.

01. jul 2011

Ovogodišnji festival „Egzit“, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula u Novom Sadu, posetiće od 25.000 do 30.000 stranih turista, najviše iz Velike Britanije, procene su organizatora ovog muzičkog festivala.
PR mendažerka festivala Bojana Kovačević izjavila je danas da su procene  o poseti stranih turista „Egzitu“ ove godine napravljene na osnovu broja posetilaca koje je festival imao 2010.
Na predstojeći „Egzit“ će doći gosti iz zemalja Evropske unije, Meksika, Gvatemale, sa Novog Zelanda, iz Australije, navela je Kovačević.     Menadžerka Kovačević je iznela da „Egzit“ godišnje dođe oko 7.000 turista iz Velike Britanije i oko 1.000 Holanđana, dok su na trećem mestu posetioci iz zemalja u okruženju.
Ona je primetila da je proteklih godina sve više turista dolazilo iz Rusije i da će se organizatori jednog od najpopularnijih svetskih muzičkih festivala ubuduće orjentisati i na privlačenje turista iz ove zemlje, budući da njima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza.

Spremno preko 3.500 ležaja
Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada (TONS), u julu 2010. ukupno povećanje broja turista bilo je za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i to domaćih turista za jedan, a stranih za 79 procenata. Iz TONS-a napominju da u statistiku spadaju samo podaci na osnovu zvaničnih objekata za smeštaj.
Kovačević je navela da su organizatori festivala, kao i svake godine, napravili „Egzit vilidž“ za smeštaj stranih turista i posetioce „Egzita“ i iz drugih krajeva Srbije koji će biti smešten na Petrovaradinskoj adi i ovog puta otvoren za sve posetioce, a ne samo za kampere.
Naime, na mestu „Egzit vilidža“, koji će biti podeljen u dva dela – u Petrovaradinskoj šumi i na plaži, biće organizovan prateći program „Egzita“, sa muzičkim i zabavnim performansima.
Gordana Stojaković, turizmološkinja u TONS, iznela je da su ukupni smeštajni kapaciteti u Novom Sadu i bližoj okolini preko 3.500 ležaja, sa 23 hotela, turističkim naseljem, apartmanima i nekategorisanim objektima za smeštaj. Ona je rekla da su smeštajni kapaciteti u tim objektima već uglavnom  popunjeni.
Cene za noćenje u novosadskim hotelima u maju i junu ove godine kretale su se od 2.000 dinara, za noćenje u jednokrevetnoj sobi hotela sa jednom zvezdicom, do 8.000 dinara u hotelima sa pet zvezdica.

Privatni smeštaj oko 150 evra za sva četiri dana
Stojaković je navela da strani turisti sve češće dolaze nekoliko dana pred početak „Egzita“ i da ostaju duže u Novom Sadu, da za vreme boravka često žele da vide Beograd, obilaze salaše na Čeneju, Sremske Karlovce i pravoslavne manastire, kao i Muzej Vojvodine u kome se nalazi multietničko nasleđe žitelja pokrajine.
Turistima se nude i privatni smeštaji u objektima gde se cene kreću oko 150 evra za sva četiri dana „Egzita“, odnosno od 25 do 30 evra dnevno po osobi u stanovima.
PR menadžerka Kovačević je ukazala da organizatori „Egzita“ ne mogu da kontrolišu „šarenilo“ cena, ali da svake godine nastoje da sa nadležnim inspekcijama utiče na kontrolu tih usluga. Podsetila je i da su „Egzit fondacija“ i Razvojna banka Vojvodine raspisali konkurs za najbolja rešenja za unapređenje turističke ponude Novog Sada, a 10 najboljih dobilo je po 1.000 evra za realizaciju svojih projekata.
Dva rešenja odnosila su se upravo na kontrolu usluga taksi prevoza, ugostitelja i trgovaca. U prvom projektu obavljaće se kontrola usluga, tako što će ljudi „prerušeni“ odlaziti na različite lokacije i kontrolisati cene, dok se drugi projekat, „Mobi patrol“, odnosi na to da će svi posetioci „Egzita“, koji imaju smart telefone ili androide, moći da ukucaju, na primer „taksi usluge“ i da im ta mobilna aplikacija ponudi lokacije gde se nalaze stajališta, koliko se kreću cene prevoza i da ih uporede. Kovačević je rekla da će aplikacija moći da se skinu sa sajta festivala „Egzit“.
Tuborg autobusima besplatno na Egzit
U okviru kampanje „Ako vozim ne pijem, ako pijem ne vozim“, biće angažovano oko 70 autobusa koji će prevesti više od 5.000 posetioca Egzit festivala, iz svih većih regionalnih centara i gradova u Srbiji. U saopštenju kompanije Karlsberg Srbija, koja zajedno sa Egzitom šestu godinu za redom realizuje ovu kampanju, navodi se da je cilj podizanje svesti među mladim ljudima o rizicima koje nosi vožnja pod uticajem alkohola.
Pravo na prevoz Tuborgovim autobusima imaju posetioci festivala iz regiona i Srbije koji imaju ulaznicu tj. vaučer za festival, bilo da su je kupili ili osvojili putem promotivnih aktivnosti.
Autobusi će posetioce festivala prevoziti iz Čačka, Kraljeva, Kragujevca, Užica, Valjeva, Šapca, Rume, Niša, Paraćina, Jagodine, Beograda, Zrenjanina i Subotice. Kada je reč o regionu, autobusi će polaziti iz Ljubljane, Splita, Osijeka, Zagreba, Rijeke, Banja Luke, Tuzle, Doboja, Mostara, Bijeljine, Zenice, Sarajeva, Skoplja i Podgorice.
Broj mesta je ograničen, a pravo na prevoz mogu ostvariti samo oni koji se najbrže prijave na sajtu www.exitmusic.tv/tuborgautobusi, navodi se u saopštenju i dodaje da nije obezbeđen besplatan smeštaj u Egzit vilidžu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga