Egipćani među najugroženijim manjinama u Srbiji

Najveće probleme sa dokumentima imaju izbegli sa Kosova i nepismeni

19. nov 2013

Egipćani su među najugroženijim nacionalnim zajednicama u Srbiji i u sistemu su nevidljivi jer teško ostvaruju osnovno pravo na identitet i sticanje ličnih dokumenata, rečeno je danas na sastanku Saveta nacionalnih zajednica Skupštine Vojvodine sa predstavnicima Egipćana.

U razgovoru sa predstavnicima Nacionalnog saveta Egipćana održanom u Vladi Vojvodine istaknuto je da najveće probleme sa dokumentima imaju izbegli sa Kosova i nepismeni.

Predsednik Nacionalnog saveta Agim Ajra rekao je da Egipćani imaju ozbiljne probleme i u ostvarivanju prava na stanovanje ili zaposlenje i da se bore za osnovnu egzistenciju.

Ajra je naveo da većina građana koji su se izjasnili kao Egipćani živi u komunama, naseljenim na obodima gradova u divljim naseljima, često i bez osnovnih uslova za život.

Dodao je da se loš položaj Egipćana odražava na oblasti kojima se bavi Nacionalni savet, kao što su očuvanje idnetiteta, upotreba jezika i pisma, kultura, obrazovanje i informisanje,.

U Srbiji živi oko 1.800 Egipćana, a predstavnici Nacionalnog saveta smatraju da ih ima mnogo više, jer je evidencija neprecizna.

Na sastanku je predloženo da se na području sa najviše Egipćana formira posebna kancelarija koja će informisati i davati uputstva za rešavanje elementarnih problema lične identifikacije.

Razgovor je održan u okviru završne faze razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Vojvodini, a predlozi, primedbe i sugestije sa sastanaka biće uvršteni u Izveštaj o stanju u oblasti manjinskih prava i položaja nacionalnih manjina u Vojvodini sa predlogom konkretnih mera za poboljšanje tog stanja.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga