- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Egipat: Morsi ovlastio vojsku da hapsi, opozicija najavljuje proteste

Egipatski predsjednik Muhamed Morsi je naredio vojsci da održava sigurnost i zaštiti državne institucije u danima pred referendum o ustavnim promjenama. Ova odluka podiže strahovanja da se Egipat kreće natrag prema vojnoj diktaturi. Opozicioni čelnici zakazali su nove proteste za utorak.

Predsjednik je pokušao je proteste smiriti povlačenjem dekreta o povećavanju njegove vlasti, ali nije odustao od referenduma. To je opoziciju inspirisalo na nastavak demonstracija, a islamističke grupe su objavile kako će oni održavati red na tim okupljanjima. To među promatračima podiže strah da bi moglo doći do novih krvavih okršaja.

Još uvijek nije jasno hoće li opozicija bojkotirati referendum iako dopisnici sa terena kažu kako bi to mogla biti jedna od posljedica višednevnih nemira. Prije svega zato što se zna da su ustavne promjene radjene u krugu Morsijevih islamističkih saveznika.

Portparol opozicionog Fronta nacionalnog spasa, Sameh Ašur kaže da oni neće priznati nacrt ustava „jer ona ne predstavlja volju egipatskog naroda“.

Odbacujemo referendum zakazan za 15. decembar, jer će on sigurno dovesti do više podjela i pobuna“, kaže Ašur.

U nedjelju se stotine opozicionih prosvjednika okupilo ispred predsjedničke palače. Uzvikivali su slogane protiv Muslimanskog bratstva i držali transparente na kojima se moglo pročitati „Narod zahtijeva pad režima“.

Usred rastuće napetosti, Morsi je u ponedjeljak naredio vojsci da održava sigurnost i zašti zgradu Vlade sve dok rezultati referenduma ne budu objavljeni. Vojska sarađuje s policijom, a ima i pravo hapsiti civile.

Betonskim blokovima zaštićen je ulaz u predsjedničku palaču, koja je i bila žarište opozicionih demonstracija.

Predsjednik Muhamed Morsi je izjavio da će zaštititi revoluciju koja je oborila Hosnija Mubaraka prošle godine, ali ga njegovi kritičari optužuju da se ponaša kao diktator. Prije svega zbog dekreta kojima je 22.novembra oduzeo pravosuđu pravo da ospori bilo koju njegovu odluku.

Iako uredba naknadno poništena, neke odluke donesene na osnovu tog dokumenta još uvijek vrijede.

(Sabina Čabaravdić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!