Egereši: Vojvodina glavni „adut“ za EU

"Vojvodina ne znači živeti jedni pored drugih, nego živeti zajedno", poručio je predsednik pokrajinskog parlamenta.

27. jul 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je Vojvodina „glavni adut“ Srbije na putu ka Evropskoj Uniji.

Egereši je u Skupštini Vojvodine na prijemu za učesnike Kampa tolerancije mladih iz podunavskih gradova i regija rekao da je Srbiji mesto u EU, a da su multinacionalnost, multikulturalnost i višejezičnost Vojvodine njeno najveće blago.

Učesnici Kampa tolerancije koji se od 24. do 30. jula održava u Bačkoj Topoli, posetili su Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu, i Bački Petrovac. „Najsnažniji temelj očuvanja međunacionalnih odnosa jeste to što se svi građani, ako žele – a žele – vrlo dobro međusobno razumeju, i ako su im maternji jezici različiti. Vojvodina ne znači živeti jedni pored drugih, nego živeti zajedno“, poručio je predsednik pokrajinskog parlamenta.

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade za toleranciju, novinar agencije Beta i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić poručio je mladima da svojim učešćem u Kampu tolerancije doprinesu promociji međusobnog uvažavanja i razumevanja. „Tolerancija je 1990-ih godina prognana sa prostora Jugoslavije i sada treba marljivo raditi na tome da se ona vrati u naše živote“, kazao je Gruhonjić.

Kao član žirija za dodelu sledeće, pete po redu, Nagrade za toleranciju, Gruhonjić je pozvao učesnike kampa da i sami predlažu kandidate za tu nagradu. Nagradu za toleranciju dodeljuje Dunavski biro iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine i Vlade Vojvodine. Nagrada se dodeljuje 16. novembra, na Međunarodni dan tolerancije.

Na Kampu tolerancije učestvuje oko 200 mladih iz desetak država.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga