Egereši: U knjižarama u Srbiji ima antisemitske literature

Društvo ne sme da žmuri pred pojavama kao što su ksenofobija, rasizam, antisemitizam, netolerancija, jer to vodi nasilju.

14. dec 2010

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas negodovanje što se u pojedinim knjižarama u Srbiji slobodno prodaje antisemitska literatura.

Egereši je na otvaranju Seminara o holokaustu u Skupštini Vojvodine rekao da se u pojedinim knjižarama u Srbiji u slobodnoj prodaji nalazi više od 100 antisemitskih naslova.

On je upozorio da društvo ne sme da žmuri pred pojavama kao što su ksenofobija, rasizam, antisemitizam, netolerancija, jer žmurenje pred tim može da vodi nasilju.

Egereši je ocenio da je suočavanje sa prošlošću dugotrajan, bolan i višegeneracijski proces kroz koji društvo mora da prođe na putu ka „izbavljenju“. „Žrtve imaju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje, a zaborav produžava vreme egzila“, poručio je Egereši.

Podsetio je na primer nacističke Nemačke iz Drugog svetskog rata i rekao da je to jasan dokaz da čak i najrazvijenija društva, društva sa dugom kulturnom tradicijom, kada izgube osećaj za razdvajanje pravde od nepravde, mogu da postanu kriminalna društva, spremna i na najgori od svih zločina, kao što je holokaust.

Egereši je rekao da je holokaust zločin države i dodao da genocid nije spontani izraz vekovne mržnje, koja navodno postoji među različitim zajednicama, već proizvod manipulacije građanima od strane totalitarnih državnih režima. „Pokušaj uništenja Jevreja u Drugom svetskom ratu bio je pokušaj uništenja kosmopolitizma, drugosti i drugačijosti“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Današnji seminar o holokaustu namenjen je nastavnicima, učiteljima, profesorima istorije, književnosti, filozofije, kao i učenicima i studentima.

Organizuju ga Jevrejska opština Novi Sad i Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalima, a pokrovitelj seminara je predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Ana Frenkel je na otvaranju kazala da seminar ima i akreditaciju od strane države.

Po završetku seminara, učesnici će posetiti Spomenik žrtvama Novosadske racije, u kojoj su u januaru 1942. godine mađarski fašisti pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma. Pojedina najnovija istraživanja navode da je tada ubijeno i više od 2.000 Novosađana.

Prvi seminar ove vrste održan je u januaru prošle godine, takođe u Novom Sadu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga