Egereši: Što pre zakon o svojini i zakon o finansiranju Vojvodine

Deset godina nakon demokratskih promena od 5. oktobra 2000. godine za pojedine političke elite u Beogradu autonomija je još uvek „ružna reč”.

30. okt 2010

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zahtevao je danas da što pre u Skupštini Srbije bude usvojen zakon o javnoj svojini i zakon o finansiranju Vojvodine i lokalnih samouprava.

“Ne želim da verujem da ćemo i zbog tih zahteva sedeti opet na optuženičkoj klupi”, rekao je Egereši u Skupštini Vojvodine na tribini “Vojvodina – deset godina posle”.

Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima pokrajine usvojeni su u „atmosferi linča i i optužbi za separatizam” na račun Vojvođana.

On je ocenio da je deset godina nakon demokratskih promena od 5. oktobra 2000. godine za pojedine političke elite u Beogradu autonomija još uvek „ružna reč”.

Egereši je kazao da je demokratski potencijal Vojvodine verovatno najjači adut Srbije na putu ka Evropskoj Uniji.

„Vojvodina može snažno da utiče na ubrzanje evrointegracija Srbije. Evropa se nalazina na putu od Evrope nacija do Evrope regija”, rekao je Egereši.

Prema njegovim rečima, za proteklih deset godina Skupština Vojvodine uspela je da povrati dignitet i da postane pouzdan partner velikom broju evropskih regija.

Predsednik pokrajinskog parlamenta je dodao da Vojvodina neće odustati od zahteva za suštinskom decentralizacijom i regionalizacijom Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga