Egereši: Statut Vojvodine temelj evropske politike

Predsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši izjavio je danas da je Srbiji pored evropske retorike potrebna…

23. mar 2009

Šandor EgerešiPredsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši izjavio je danas da je Srbiji pored evropske retorike potrebna i evropska politika, a da su Vojvodina i njen statut temelji takve politike.
„Obilaskom gradova i predstavljanjem statuta, nismo hteli da plašimo građane Srbije, nego da im pokažemo uspešan model decentralizacije, koji je primenjiv i u ostalim delovima naše republike“, rekao je Egereši novinarima nakon susreta sa generalnim sekretarom Skupštine evropskih regija (AER) Klausom Klipom.
Generalni sekretar AER-a ocenio je da u Srbiji postoji strah od regionalizacije jer vlada pogrešan stav da ona vodi ka separatizmu.
Ima puno primera u Evropi koji pokazuju da regionalizacija samo ide u prilog razvoju jedne države, kazao je Klip.
„Čak 40 odsto budžeta Evropske unije troši se na regionalnu politiku kojom se stvara kohezija među regionima i Srbija treba da sledi taj primer“, poručio je Klip.
Egereši je ocenio da trenutnu antistatutarnu kampanju vode one snage koje nemaju rešenja za nagomilane ekonomske i druge probleme građana.
Nakon što je generalnom sekretaru AER-a predstavio proces donošenja novog statuta Vojvodine, kao i zakona o nadležnostima pokrajine Egereši je rekao da bez usvajanja tih dokumenata nema istinske demokratizacije, regionalizacije i decentralizacije Srbije, kao ni približavanja procesu evropskih integracija.
„Dogovorili smo se i da Novi Sad bude domaćin Skupštine evropskih regija, koja će se održati u septembru, na temu ‘Ekonomska kriza u Regionu’, gde ćemo videti kako se zemlje nekadašnje Jugoslavije pripremaju za taj veliki ekonomski izazov“, rekao je Egereši.
Skupština evropskih regija (AER) predstavlja najveću mrežu regiona u Evropi. Ona okuplja preko 230 regiona iz 33 zemlje, kao i 13 međunarodnih organizacija.
Autonomna Pokrajina Vojvodina je postala član Skupštine evropskih regija 29. novembra 2002. godine i od tada aktivno učestvuje u radu svih radnih tela te organizacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga