Egereši: Statut će proći i ovaj test

Predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši izjavio je juče našem listu da u Skupštinu APV još nije stigao zvan…

19. feb 2010

Šandor EgerešiPredsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši izjavio je juče našem listu da u Skupštinu APV još nije stigao zvaničan dopis iz Ustavnog suda Srbije u kojem se od ove pokrajinske institucije traži da se izjasni o predlogu za ocenu ustavnosti Statuta APV. Naime, USS je prekjuče pokrenuo proceduru za ocenu ustavnosti Statuta i Zakona o nadležnostima APV, i to na inicijativu grupe od 30 poslanika DSS-a i SNS-a, te Grupe građana “Milorad Kuraica” i udruženja “Ćirilica”. Ustavni sud je ovaj zahtev prosledio i republičkom parlamentu, koji je 30. novembra prošle godine usvojio Zakon o nadležnostima, te dao saglasnost na vojvođanski statut.
Egerši je kazao da će pokrajinski parlament odgovoriti na zahtev iz USS-a čim taj dopis dobiju, te istakao da nema dileme o tome da će ocena biti da je Statut APV “u potpunosti saglasan s važećim Ustavom Srbije”.
– Svaka stranka ili udruženje, pa i pojedinci, imaju pravo da iniciraju ocenu ustavnosti pravnih akata, ali ja sam apsolutno uveren u to da će naš statut proći i ovaj test pred Ustavni sudom, kao što je prošao i jednogodišnju javnu polemiku u kojoj su svi mogli izneti mišljenje o tom aktu. A da smo, kao predlagači statuta, vodili računa o ustavnosti i zakonitosti najvišeg pravnog akta Pokrajine, potvrdilo se i u republičkom parlamentu koji je dao saglasnost na naš tekst. To znači da je novi Statut APV i legalan i legitiman – zaključio je Egereši, izrazivši uverenje da će to potvrditi i konačna odluka Ustavnog suda koji je, kako je rekao, “jedini merodovan da daje ocenu ustavnosti pravnih akata”.
Inače, predlagači incijative za ocenu ustavnosti smatraju da Statut i Zakon o nadležnostima APV doprinose neravnopravnosti građana Srbije, te otvaraju mogućnost separatizma. Podsetimo, Statut Vojvodine je, po dobijanju saglasnosti republičkog parlamenta, proglašen u Skupštini APV 14. decembra prošle godine, dok je Zakon o nadležnostima proglašen ukazom predsednika Srbije početkom decembra, a stupio na snagu 1. januara ove godine.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga