- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Egereši se nada usvajanju Statuta u Skupštini Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je očekivanje da će republički parlament početkom marta dati saglasnost na pokrajinski statut, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.
Egereši je u razgovoru sa predsednicom mađarskog parlamenta Katalin Sili u Budimpešti rekao da je Statut Vojvodine značajan, jer je preduslov da Vojvodina nastavi da se nesmetano razvija kao moderan, građanski i evropski region.
Katalin Sili je ocenila da je donošenje Statuta Vojvodine u skladu sa evropskim vrednostima i ponovila svoju punu podršku naporima Srbije koji doprinose što ranijem priključenju evropskim integracijama.
Egereši i Silijeva su razgovarali i o intenziviranju parlamentarne saradnje. Predsednik vojvođanskog parlamenta je najavio da će predsednik Spoljno-političkog odbora mađarskog parlamenta Žolt Nemet 18. i 19. februara doći u radnu posetu Skupstini Vojvodine.
Nemet će razgovarati sa članovima Odbora za evropske integracije i međunarodnu regionalnu saradnju, naveo je Egereši.
On je za 9. i 10. april najavio i susret odbora za privredu dvaju parlamenata, za kad je planiran i susret poslovnih ljudi i privrednika iz Mađarske i Vojvodine.
Egereši je istakao da je dosadašnja dobra saradnja Vojvodine i Mađarske rezultirala i potpisivanjem Okvirnog sporazuma o saradnji parlamenata Srbije i Mađarske i najaviop da će inicijativu za potpisivanje ovakvog sporazuma pokrenuti i u drugim državama bivše SFRJ.
Silijeva je dala punu podršku što skorijem stavljanju građana Srbije na „belu šengen listu“, a navela je i da je Mađarska spremna da, „čim se za to steknu uslovi“, podrži Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!