Egereši se nada usvajanju Statuta u Skupštini Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je očekivanje da će republički parlament početkom ma…

06. feb 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je očekivanje da će republički parlament početkom marta dati saglasnost na pokrajinski statut, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.
Egereši je u razgovoru sa predsednicom mađarskog parlamenta Katalin Sili u Budimpešti rekao da je Statut Vojvodine značajan, jer je preduslov da Vojvodina nastavi da se nesmetano razvija kao moderan, građanski i evropski region.
Katalin Sili je ocenila da je donošenje Statuta Vojvodine u skladu sa evropskim vrednostima i ponovila svoju punu podršku naporima Srbije koji doprinose što ranijem priključenju evropskim integracijama.
Egereši i Silijeva su razgovarali i o intenziviranju parlamentarne saradnje. Predsednik vojvođanskog parlamenta je najavio da će predsednik Spoljno-političkog odbora mađarskog parlamenta Žolt Nemet 18. i 19. februara doći u radnu posetu Skupstini Vojvodine.
Nemet će razgovarati sa članovima Odbora za evropske integracije i međunarodnu regionalnu saradnju, naveo je Egereši.
On je za 9. i 10. april najavio i susret odbora za privredu dvaju parlamenata, za kad je planiran i susret poslovnih ljudi i privrednika iz Mađarske i Vojvodine.
Egereši je istakao da je dosadašnja dobra saradnja Vojvodine i Mađarske rezultirala i potpisivanjem Okvirnog sporazuma o saradnji parlamenata Srbije i Mađarske i najaviop da će inicijativu za potpisivanje ovakvog sporazuma pokrenuti i u drugim državama bivše SFRJ.
Silijeva je dala punu podršku što skorijem stavljanju građana Srbije na „belu šengen listu“, a navela je i da je Mađarska spremna da, „čim se za to steknu uslovi“, podrži Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga