Egereši: Republička vlada bi trebalo da konsultuje Pokrajinsku

Nije idealno rešenje to što ministrastvo piše zakon jer bi bilo logično da to uradi Skupština Vojvodine

11. avg 2015

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da nije video koja rešenja je predložilo Ministarstvo finansija kao osnovu za izradu zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine.

Egereši je za novosadski Dnevnik ocenio da je dobro što se konačno krenulo sa pisanjem tog pravnog akta, čije donošenje kasni sedam godina. On je dodao i da nije idealno rešenje to što ministrastvo piše zakon jer bi bilo logično da to uradi Skupština Vojvodine.

„To se, međutim, nije dogodilo i sad je važno da se zakon konačno donese. S druge strane, reč je o pravnom aktu izuzetno važnom za Pokrajinu i smatram da bi trebalo konsultovati Pokrajinsku vladu. Jer, zakon treba suštinski da podrži realne interese Vojvodine i zato je, po mom mišljenju, bitno da Republička vlada konsultuje Pokrajinsku“, rekao je šef poslaničke grupe SVM u vojvođanskom parlamentu.

On je dodao, međutim, i da je dobro što će zakon pripremiti ministarstvo, jer se zakoni prihvataju u Skupštini Srbije.

Na pitanje zbog čega pokrajinska Skupština nije predlagač, Egereši je istakao da za to nije bilo političke volje.

„Trebalo je konsenzusom da donesemo taj nacrt, ali nije bilo političke volje da se to uradi. Mogla je to uraditi vladajuća većina, ali šta ako taj nacrt republički parlament ne usvoji?“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, politička volja je zavisila od političkih stranaka, koje čine pokrajinski parlament.

„Kako od vladajuće koalicije, tako i od opozicije. Svi su imali neki razlog i nije se mogao postići konsenzus o tome. A bez toga zakon o finansiranju ne može da se usvoji“, ukazao je Egereši.

Šef vojvođanskih poslanika SVM je ocenio i da je Platforma, koju je izglasala Skupština Vojvodine, dobra polazna tačka za izradu zakona o finansiranju.

„Važno je da zakon uvaži interese Vojvodine. A to je da omogući nesmatano obavljanje nadležnosti i ekonomski razvoj Vojvodine“, rekao je Egereši.

On je poručio i da od zakona očekuje da će uzeti u obzir realnost – da je izuzetno važan za razvoj autonomije i njen ekonomski razvoj.

„Važno je da Pokrajina konačno dobije tih minimum sedam odsto novca iz budžeta Republike, kako Ustav garantuje. Tih sedam odsto Vojvodina je dobila samo jednom, u prvoj godini nakon donošenja Ustava, i posle nikad. Očekujem da će zakon to sada regulisati. Treba precizno da odredi koji su prihodi Vojvodine i koji porezi ostaju ovde, a ne da se svake godine dižu tenzije oko tih sedam odsto“, istakao je Egereši.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga