Egereši: Region da potpiše deklaraciju o pomirenju

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je pokrajinski parlament pokrenuo regionalnu…

26. okt 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je pokrajinski parlament pokrenuo regionalnu inicijativu „Konsenzus o bezbednosti i stabilizaciji“, čiji je cilj istorijsko pomirenje u regionu.
Egereši je na naučnom skupu „Nacije, države i dijaspora na prostoru bivše Jugoslavije“ rekao da ta inicijativa podrazumeva uspostavljanje konsenzusa o regionalnom evropskom partnerstvu, kao i donošenje deklaracije o pomirenju.
Ocenio je da deklaracija o pomirenju nosi snažnu simboličku poruku da političke zajednice sa prostora bivše Jugoslavije moraju iza sebe da ostave prošlost, koja je puna nepoverenja i sukoba, i da zajednički jačaju politike poverenja i poštovanja identiteta svih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima, kao temeljnu evropsku vrednost.
Egereši je kazao da su u toku konsultacije o toj inicijativi i dodao da ju je Skupština Vojvodine pokrenula pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije.
Prema njegovim rečima, ne sme se zaboraviti ni potreba za suočavanje s prošlosti. „Odnos države prema prošlosti je od suštinskog značaja za njenu sadašnjost i budućnost. Politike sećanja služe nam da učimo iz grešaka načinjenih u prošlosti“, kazao je Egereši.
On je kazao da je suočavanje s prošlosti potrebno pre svega zbog generacije mladih, „zbog naše dece“.
„Jer, oni su rođeni prekasno da bi bili neposredni učesnici ali dovoljno rano da budu vaspitavani u matrici etnonacionalizma i samozavaravanja. Generacije očeva ćute, a o zločinima roditelja progovaraju deca. Zato je važno iskoračiti iz mitskog i prihvatiti da je suočavanje sa prošlosti dugotrajan, bolan, višegeneracijski proces. Istina i pravda ne smeju da se doživljavaju kao prepreke miru, stabilnosti i napretku“, poručio je Egereši.
Podsetio je da je Skupština Vojvodine donela 2003. godine Rezoluciju o nepriznavanju kolektivne krivice i objasnio da je na taj način poslata poruka da individualizacija krivice predstavlja branu pojavama manipulacije u dnevno-političke svrhe.
„Potvrdili smo zalaganje za punu rehabilitaciju svih prognanih, nevino optuženih i nevino stradalih tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata. Jer žrtve imaju pravo na dostojanstvo na istinu i na pravdu“, kazao je Egereši.
Dvodnevni naučni skup „Nacije, države i dijaspora na prostoru bivše jugoslavije“ organizuje Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, uz pomoć Instituta za istorijsku pravdu i pomirenje iz Haga.
Na skupu učestvuju istoričari, politikolozi i sociolozi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Holandije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga