Egereši: Razvoj opština je strateški važna tema

Egereši je na tradicionalnoj manifestaciji „Dan otvorenih vrata Skupštine Vojvodine“, koja je bila posvećena razvoju lokalne samouprave, inicirao formiranje dobrovoljne asocijacije lokalnih zajednica Vojvodine radi boljeg povezivanja, saradnje, partnerstva i zajedničkih projekata

28. maj 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas u Novom Sadu da je razvoj opština strateški važna tema jer građani žive, rade i ostvaruju svoja prava upravo na lokalnom nivou.
Egereši je na tradicionalnoj manifestaciji „Dan otvorenih vrata Skupštine Vojvodine“, koja je bila posvećena razvoju lokalne samouprave, inicirao formiranje dobrovoljne asocijacije lokalnih zajednica Vojvodine radi boljeg povezivanja, saradnje, partnerstva i zajedničkih projekata.
Ovakva asocijacija, prema njegovoj oceni, značajno bi doprinela i jačanju uloge lokalnih samouprava iz Vojvodine u okviru Dunavske strategije.
„Jedan od najvažnijih zadataka jeste formulisanje kvalitetnih projektnih ideja, koje će biti rezultat konsenzusa svih koji će odražavati ideju partnerstva u dunavskom regionu i dati viziju poboljšanja kvaliteta života građana. Za sve nas je to veliki izazov i ogroman zadatak, a građani očekuju rezultat što pre“, rekao je Egereši.
Govoreći o razvoju lokalnih samouprava u Vojvodini, on je ocenio da opštine imaju veliku, direktnu i neposrednu odgovornost, a malo nadležnosti i izrazio nadu da se stvari mogu promeniti na bolje donošenjem Zakona o javnoj svojini, svojini i drugim imovinskim pravima.
Egereši je rekao i da decentralizaciju vlasti na lokalnom i regionalnom nivou, ne treba posmatrati kao cilj, već kao sredstvo za postizanje odgovornije i efikasnije uprave. 
„Taj cilj podrazumeva učešće građana u procesu odlučivanja, kontrolu sprovođenja propisa, ali i veći stepen političke i javne odgovornosti. Tada će donošenje lokalnih strategija, akcionih programa i razvojnih planova biti u nadležnosti lokalnih uprava i odraz interesa građana, a ne virtuelne, neostvarive budućnosti i mrtvo slovo na papiru“, rekao je Egereši.
Dodao je da, ako želimo istinski da pratimo evropske tendencije i standarde koji o lokalnim zajednicama govore kao o motorima razvoja Evrope, onda nadležnosti lokalnih zajednica moramo i povećati, pre svega u oblasti finansijske, imovinske, odnosno fiskalne samostalnosti.
Predsednik Opštine Bečej Peter Knezi ocenio je da bez vraćanje imovine lokalnim samoupravama nema značajnijeg razvoja opština, baš kao ni bez decentralizacije, odnosno povećanja ingerencija lokalnih samouprava.
Knezi je ukazao i na neophodnost izmene sistemskih zakona o privrednim društvima, zbog izmeštanja sedišta firmi iz sredina u kojima se nalaze, odnosno na značaj zadržavanja više izvornih prihoda na lokalu.
Pomoćnik predsednika Opštine Novi Bečej Tomislav Ratković ukazao je na nedostatak prave inicijative u oblasti poljoprivrede, odnosno lošeg pristupa zasnovanog na tome da se „podrazumeva da će hrana da nam rodi“.
„Svaki put kada se promeni ministar poljoprivrede, promeni se i strategija razvoja poljoprivrede, a tako ne može“, rekao je Ratković i dodao da je u procesu vraćanja imovine lokalnim samoupravama neophodno vratiti i poljoprivredno zemljište.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga