Egereši: Predstavništvo Vojvodine u Briselu približava Srbiju Evropi

„Iako nije postojao niti jedan opravdan razlog da se ova odluka godinama odlaže, duboko verujem da ćemo sada moći da i u praksi pokažemo da se na ovaj način i sama Srbija za još jedan korak približila EU”, naveo je Egereši

24. mar 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Vlade Srbije kojom se podržava otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu i ocenio da se na taj način cela Srbija približava Evropskoj Uniji.
„Vojvodina je dugo strpljivo čekala na ovu odluku i na priliku da u administrativnom centru EU lobira za interese svojih građana. Iako nije postojao niti jedan opravdan razlog da se ova odluka godinama odlaže, duboko verujem da ćemo sada moći da i u praksi pokažemo da se na ovaj način i sama Srbija za još jedan korak približila EU”, naveo je Egereši.
On je u saopštenju za javnost naveo da tom odlukom Vojvodina nije dobila nikakvo ekskluzivno pravo, već istu priliku kakvu ima više od 200 evropskih regiona i gradova,  koji već dugo imaju svoja predstavništva u Briselu, kako oni iz zemalja članica EU, tako i oni koji čije zemlje pretenduju da postanu članice.
„Politička je realnost da se Evropa, iz zajednice nacija, pretvara u Evropu regija. Vojvodina će sada lakše, brže i efikasnije moći da se uključi u ove procese, da na vreme saznaje za sve mogućnosti koje pružaju različiti pretpristupni evropski fondovi, kao i da na još bolji način razvija prijateljske i partnerske odnose sa regionima iz čitave Evrope“, istakao je Egereši.
Dodao je da da otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu nije smelo a ne sme ni u budućnosti da se posmatra kao političko pitanje jer se radi o odluci koja nema veze sa politikom, već sa strateškim evropskim pozicioniranjem Vojvodine i Srbije.
„Iako smatram da smo mnogo izgubili zbog toga što kancelarija u Briselu nije otvorena mnogo ranije, veoma sam zadovoljan činjenicom da su nam sada otvorena još jedna veoma značajna vrata i sa pođednakim entuzijazmom podržaću inicijativu drugih regija i gradova u našoj zemlji, koje žele da učine isto”, rekao je Egereši.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga