Egereši pozdravio odluku o potvrđivanju Statuta Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas zadovoljstvo zbog potvrđivanja Statuta Vojvodine u…

30. nov 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas zadovoljstvo zbog potvrđivanja Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije i ocenio da je time pokazana politička zrelost i odgovornost.
Egereši je na konferenciji za novinare rekao da će odmah pošto ova odluka stupi na snagu biti održana i druga sednica pokrajinskog parlamenta na kojem će poslanici razmotriti Odluku o sprovođenju Statuta Vojvodine.
„Stupanjem na snagu Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti, na dobitku su i Srbija i Vojvodina. Statut predstavlja političku prelomnicu u pogledu budućnosti, a to je pitanje racionalne unutrašnje organizacije Srbije“, rekao je Egereši.
Predsednik Skupštine Vojvodine najavio je da će pokrajinski parlament na posebnoj sednici 14. decembra raspravljati o Odluci o proglašenju Statuta Vojvodine.
Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine je pokazatelj evropskih potencijala Srbije i potencijala za unutrašnje reforme.
„Ovim aktima se pokreće proces regionalizacije i decentralizacije, a Vojvodina je model modernizacije i emancipacije za ostatak Srbije. Vojvodina zaista postaje region, u evropskoj Srbiji“, rekao je Egereši.
On je izrazio uverenje da su jačanje autonomije Vojvodine, suštinska decentralizacija i regionalizacija Srbije, putevi za jačanje evropske Srbije i prevladavanje svih predrasuda.
„Statut je rezultat političkog kompromisa i očekujem da će se u što skorijem periodu doneti neophodni prateći zakoni o imovini i finansiranju. Ovi zakoni su nužni kako bi se procesi decentralizacije ojačali“, rekao je Egereši.
Prema njegovim rečima, odredbama Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti, Vojvodina obezbeđuje instrumente za nesmetan i efikasan ekonomski razvoj, očuvanje identiteta nacionalnih zajednica, kao i mogućnost da kao evropski region jača pozicije i međuregionalnu saradnju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga