Egereši: Pitanje Kosova nema uticaja na Vojvodinu

“Ne treba praviti problem kad problem ne postoji”, rekao je Egereši.

28. jul 2010

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši odbacio je danas bilo kakvu mogućnost povezivanja Vojvodine sa kosovskim problemom i rekao da se položaj Vojvodine mora rešiti ali u okvirima Ustava i državno-pravnog sistema Srbije.

“Ne treba praviti problem kad problem ne postoji”, rekao je Egereši na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje povodom izjave visokog funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da “sada treba braniti Vojvodinu”, odnosno sprečiti da se ta pokrajina “otcepi” od Srbije.

Egereši je rekao da nema nikakvog političkog osnova da Vojvodina postane “međunarodno pitanje”.

On je ponovio da se zalaže za decentralizaciju i demokratizaciju Srbije i ocenio da je to dobro ne samo za Vojvodinu, već i za celu Srbiju, jer će bez tih procesa put Srbije ka EU biti dodatno usporen.

Egereši je ranije danas primio oko 200 učesnika Kampa tolerancije mladih iz zemalja podunavskog regiona i tom prilikom rekao da se nada će Srbija ući u EU “za deset godina”. “Nadam se da ćemo za 10 godina ući u EU. Nisam siguran, ali se nadam”, kazao je Egereši.

On je mladima poručio da je tolerancija “od životnog značaja” za Vojvodinu, koja je višenacionalna, višekonfesionalna, višejezična i multikulturalna regija. “Bez jačanja tolerancije, nema nam budućnosti. Najveće blago Vojvodine i ono stso možemo da ponudio EU su naša višejezičnost i multietničnost”, rekao je Egereši.

Prema njegovim rečima, Kampom tolerancije Vojvodina želi da ojača evropski imidž i da doprinese jačanju poverenja među mladima iz podunavskog regiona. On je naveo da je Kamp tolerancije kao manifestacija ušao i u Dunavsku strategiju nemačke vlade, kao jedini strani projekat, što je još jedna garancija da će ova manifestacija trajati.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš pozdravio je učesnike kampa “u ime 240.000 učenika iz Vojvodine” i rekao da u Vojvodini postoji jedinstven sistem obrazovanja koji se odvija na sedam jezika. Jegeš je naveo da je istraživanje pokazalo da je najmanje nasilja među učenicima onih škola u kojima se nastava odvija na više jezika, odnosno u onim školama u kojima se neguje tolerancija.

Kamp tolerancije mladih iz podunavskog regiona traje od 25. do 31. jula u Bačkoj Topoli.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga