Egereši osudio nasilje u selu Jabuka

Širenje rasne, verske i međunacionalne mržnje nikako ne sme biti odgovor na zločin i da se takvim radnjama, umesto rasvetljavanja zločina i kažnjavanja počinilaca, samo produbljuje problem i stvara jaz među stanovnicima Jabuke

15. juna 2010

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši osudio je danas napade na pripadnike romske zajednice u selu Jabuka kod Pančeva.

Egereši je u pisanoj izjavi za javnost ocenio da širenje rasne, verske i međunacionalne mržnje nikako ne sme biti odgovor na zločin i da se takvim radnjama, umesto rasvetljavanja zločina i kažnjavanja počinilaca, samo produbljuje problem i stvara jaz među stanovnicima Jabuke.

Predsednik vojvođanskog parlamenta je zatražio da se što pre zaustavi maltretiranje Roma koje se, kako je naveo, sprovodi uz izgovor da je počinilac zločina u Jabuci Rom.

„Ovaj slučaj treba da rešavaju policija i tužilaštvo, jer je to u njihovoj nadležnosti. Stanovnici sela Jabuka svakako imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i zabrinutost, jer se u njihovoj neposrednoj blizini dogodilo ubistvo, ali zbog toga nikako ne smeju biti maltretirani ostali članovi zajednice koji sa konkretnim slučajem nemaju nikakve veze“, rekao je Egereši.

Posle ubistva D.S. (17) iz Jabuke za koje je osumnjičen B.J. (17) iz tog mesta, počeli su protesti koji su se pretvorili u nasilje i širenje mržnje prema Romima.

Ubistvo se dogodilo 10. juna, a potom su svake večeri grupe izgrednika kamenovale romske kuće. Policija je uhapsila pet osumnjičenih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga