Egereši osudio napad na mladiće u Temerinu

Mediji su javili da je napad izvršila grupa od 15 mađarskih mladića naoružanih metalnim šipkama i lancima.

18. sep 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši osudio je danas incident u kojem je u Temerinu pored Novog Sada pretučena grupa mladića srpske nacionalnosti i pozvao nadležne organe da istraže sve detalje ovog slučaja.

Egereši je agenciji Beta rekao da je iz novosadske policije dobio izveštaj da će zbog zbog nasilničkog ponašanja biti podneta krivična prijava protiv četiri mladića mađarske nacionalnosti.

“U poslednje vreme mnogo smo radili i uradili na unapređenju međunacionalnih odnosa i promovisanju tolerancije u Temerinu, koji je jedna od nacionalno najosetljivijih sredina. Ne smemo i nećemo dozvoliti da pojedinci ugroze skladan suživot i dobre odnose među nacionalnim zajednicama u Vojvodini”, istakao je Egereši.

On je dodao i da, ukoliko je ovaj događaj motivisan nacionalnom mržnjom i netrpeljivošću, to sigurno ne odražava stav mađarske nacionalne zajednice ni u Temerinu ni u Vojvodini, već predstavlja nasilnički čin pojedinaca.

„Siguran sam da ovakvi događaji nailaze na osudu svih građana u Vojvodini, bez obzira na nacionalnu pripadnost, jer svaki zdravorazuman čovek ne može da ostane ravnodušan na činjenicu da su nečija deca pretučena”, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Pet srpskih mladića pretučeno je za vikend u Temerinu prilikom povratka sa proslave rođendana svog druga. Mediji su javili da je napad izvršila grupa od 15 mađarskih mladića naoružanih metalnim šipkama i lancima, za koje se pretpostavlja da su članovi ekstremističke organizacije „Omladina 64 županije”.

Nevladina organizacija Društvo za očuvanje sećanja na holokaust iz Novog Sada oštro je osudila ovaj incident i ocenila da on predstavlja kontinuitet „srbomržnje, antisemitizma i rasizma” u pojedinim sredinama.

„Ovaj strašni događaj u Temerinu pokazuje da se određene etničke zajednice stavljaju u podređeni položaj a druge u povlašćeni, i to samo zbog etničkog porekla”, navela je ta organizacija u saopštenju za javnost.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga