CRCD: Tužilaštvo efikasnije da reaguje na međuetničke incidente

Kada su u Temerinu međunacionalni odnosi Srba i Mađara dobri, realno je očekivati odsustvo ozbiljnijih incidenata u svih 45 vojvođanskih opština, i obratno

27. dec 2011

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) zatražio je danas od tužilaštva da efikasnije reaguje povodom međunacionalnih incidenata u Temerinu.

“Ova opština je svojevrsni lakmus za stanje međunacionalnih odnosa na širem području. Kada su u Temerinu međunacionalni odnosi Srba i Mađara dobri, realno je očekivati odsustvo ozbiljnijih incidenata u svih 45 vojvođanskih opština, i obratno”, navodi se u saopštenju za javnost.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši juče je saopštio da su se u Temerinu dogodila dva međunacionalna incidenta, za Badnji dan i za Božić po gregorijanskom kalendaru, 24. i 25. decembra.

CRCD je zatražio od tužilaštva da postupa po službenoj dužnosti i da ovakve slučajeve kvalifikuje kao krivična dela izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Ova nevladina organizacija je pozdravila činjenicu da je policija brzo otkrila napadače, ali je navela da zabrinjava što su oni prekršajno procesuirani i osuđeni na po 25 dana zatvora.

„Ne smeju se ponoviti greške iz perioda 2003. – 2005, kada je ustezanje tužilaštava da primenjuju zakon dovelo do eskalacije etničkih incidenata i privremeno ugrozilo stabilnost međunacionalnih odnosa u Vojvodini”, piše u saopštenju.

Egereši osudio incident u Temerinu

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši najoštrije je danas osudio incident koji se desio u Temerinu, u kojem su nepoznati počinioci ciglom razbili prozor na jednoj kući, kao i fizički napad na dvoje Mađara u tom mestu.

Egereši je u saopštenju za javnost naveo da su se ovi incidenti dogodili 24, odnosno 25. decembra.

On je dodao da je novosadska policija uhapsila trojicu mladića koji su juče fizički napali i povredili J.A. i Š.J. iz Temerina.

Egereši je apelovao da se reši i incident u kojem je ciglom razbijen prozor na jednoj kući i ocenio da takvi slučajevi unose zabrinutost i nemir u osetljivu sredinu u Temerinu.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da su pojedinci iskoristili štrajk policije kako bi narušavali međunacionalne odnose u Temerinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga