Egereši: Ne pristajem na suštinske izmene statuta

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da ne pristaje na suštinske izmene Statuta Vojvo…

27. mar 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da ne pristaje na suštinske izmene Statuta Vojvodine.
Egereši je na konferenciji za novinare rekao da će poštovati Poslovnik skupštine i staviti raspravu o izmenama statuta, u slučaju da poslanička grupa „Za evropsku Vojvodinu“, koja je i predložila statut inicira raspravu o njegovim izmenama.
On je pozdravio najavu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da Skupština Vojvodine neće ponovo raspravljati o statutu, koji je usvojen u oktobru prošle godine glasovima 89 od ukupno 120 poslanika.
Egereši je izrazio razočaranje zato što Statut, iako su probijeni svi ustavni i zakonski rokovi, još nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije, koja treba da ga potvrdi.
Dodao je da je Demokratska stranka prava adresa za pitanje zašto se sa stavljanjem Statuta na dnevni red toliko odugovlači.
Izrazio je razočaranje i zbog toga što se u Nacrtu zakona o nadležnostima Vojvodine kao mogući rokovi za raspravu o usvajanju statuta spomnju april, maj pa čak i septembar.
Egereši je odbacio sve kritike da Statut Vojvodine daje atribute državnosti pokrajini.
„Nema vojske, državne bezbednosti, monetarne politike, ni sudstva. Nema ni pokrajinske policije iako se ja lično zalažem za to kao čovek i kao Vojvođanin, da imamo efikasne lokalne policije i efikasnu pokrajinsku policiju, ne zbog separatizma, nego zbog ugleda koji je ta policija pre 25 godina imala i zbog efikasnosti, jer je bila efikasnija nego sadašnja“, naveo je Egereši.
On je rekao da evropsko iskustvo govori da su države bogate onoliko koliko su im bogati i uspešni regioni i dodao da je 40 odsto budžeta Evropske unije namenjeno regionalnoj saradnji.
Ocenio je da cenu centralizacije u Srbiji plaćaju svi, a najviše Vojvodina, u kojoj je najveća stopa siromaštva, 9,2 odsto, dok je u centralnoj Srbiji ta stopa 8,9 odsto.
„Umesto da se nadmećemo u bogatstvu i zajedničkom napretku, mi se nadmećemo u siromaštvu“, kazao je Egereši.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga