Egereši: Ne damo ekstremistima da naruše odnose u Vojvodini

Baš kao i Evropa, Vojvodina je jaka onoliko koliko se uvažavaju sve nacionalne zajednice koje u njoj žive

01. feb 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas u Briselu da pokrajinske vlasti nikada neće dozvoliti ekstremistima da naruše vrednosti Vojvodine.

Egereši je u razgovoru sa poslanicom u Evropskom parlamentu Doris Pak rekao da su prošlonedeljni napadi na navijače rukometne reprezentacije Hrvatske u Novom Sadu i u Rumi bili „huliganski čin organizovane grupe”, koji je u Vojvodini ocenjen kao “sraman i nedopustiv”.

„Tolerancija, međunacionalno i međuversko uvažavanje i poštovanje temelji su na kojima čuvamo naše multietničko društvo. Baš kao i Evropa, Vojvodina je jaka onoliko koliko se uvažavaju sve nacionalne zajednice koje u njoj žive i sigurno je da nikada nećemo dozvoliti ekstremistima da naruše naš način života”, poručio je Egereši.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Egereši je sa Doris Pak razgovarao o potrebi jačanja evropskog duha u Srbiji i snažnog suprotstavljanja svim pokušajima pojedinaca i grupa koje deluju motivisane nacionalnom, verskom i svakom drugom mržnjom i netrpeljivošću.

„Za našu zemlju je od suštinske važnosti da, u trenutnom zastoju u procesu dobijanja statusa kandidata, ne odustane od promovisanja i uvođenja evropskih standarda i evropskih vrednosti u svim oblastima”, kazao je Egereši.

Egereši i Doris Pak su za kraj aprila dogovorili posetu ove evropske poslanice Vojvodini, kako bi se realizovala edukativna akcija u kojoj će biti podeljen veliki broj knjiga i udžbenika na nemačkom jeziku, za decu do 14 godina u Vojvodini.

Egereši je prethodno u Ulmu razgovarao sa gradonačelnikom ovog nemačkog grada i predsednikom Saveta podunavskih gradova i regija Ivom Generom o pronalaženju izvora finasiranja za zajedničke i pojedinačne projekte podunavskih gradova i regija u okviru Dunavske strategije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga